ADA ČEKA ZAŠTITU, A ZOOLOŠKI VRT PLAN: Izmeštanju životinja sa Kalemegdana trebalo bi da prethode analize

S. V.

07. 02. 2023. u 10:00

IDEJA o premeštanju zoološkog vrta sa Kalemegdana na Adu Safari, koju je pre nekoliko dana obelodanio gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, izazvala je brojne reakcije.

АДА ЧЕКА ЗАШТИТУ, А ЗООЛОШКИ ВРТ ПЛАН: Измештању животиња са Калемегдана требало би да претходе анализе

Površina oko Savskog jezera, Foto P. Mitić

Dok jedan deo javnosti tvrdi da to nije dobro rešenje i da životinje treba da ostanu podno Beogradske tvrđave, drugi podsećaju da je Ministarstvo zaštite životne sredine pokrenulo postupak da se prirodno područje Ade Ciganlije zaštiti i postane "predeo izuzetnih odlika", što znači da tamo nikakva gradnja neće biti dozvoljena.

I prvi čovek prestonice svestan je da se u celom procesu preseljenja životinjskog carstva, koji neće biti nimalo jednostavan, mogu desiti neplanirane okolnosti i potrebne su dodatne analize. Prvi korak, kaže Šapić, bilo je donošenje "političke ideje" i da odluka nije doneta "preko kolena".

- Sada krećemo sa izradom idejnog projekta, uzimamo u obzir sve okolnosti, ali je najvažnije da se stvore tehnički uslovi, iseljavanje naselja Partizan u kojem živi oko 1.000 ljudi, izgradnja pešačko-biciklističkog - mosta i žičare - rekao je juče Šapić.

- Vremenski rok još ne postoji, jer zavisi od mnogo faktora, ali pešačko-biciklistički most možemo da očekujemo već 2024.godine. Tek kasnije nas očekuje premeštanje životinja i konzervacija Beogradske tvrđave koja je dosta oštećena, ali od nečeg mora da se krene.

Narodni poslanik koalicije "Zajedno - Moramo" Đorđe Miketić, kada je Šapić prošle nedelje predstavljao lokaciju budućeg Zoo- vrta na Adi Safari, ukazao je gradonačelniku da je u toku postupak da Ada Ciganlija postane zaštićeno područje treće kategorije, gde ne bi trebalo ni da bude gradnje, niti da žive ljudi kao sada u naselju Partizan. Stavljanjem pod zaštitu, na ovom području bile bi zabranjene sve aktivnosti koje bi mogle da promene ili ugroze obeležja i svojstva ovog predela. Tako je, recimo, zabranjeno da se na ovom delu nešto gradi, ili da se seku stabla u većem obimu. Ne bi bilo dozvoljeno ni da se smanji procenat zelenih površina na Adi Ciganliji, ili da se ispuštaju otpadne vode.

Gradonačelnik mu je na to odgovorio da na Adi Safari neće biti nikakve gradnje, nego da će tu doći životinje. Međutim, nemoguće je preseliti ceo ZOO vrt, a da se ne poseče BOnijedno drvo i izgradi infrastruktura - bazeni za nilske konje, foke, pingvine, aligatore, veliki prostori za slonove, lavove, tigrove, majmune koji zahtevaju i zatvoreni i otvoreni deo, kućice za reptile, akvarijum, staze između svih kaveza...

Foto Tanjug

Medvedi u sadašnjem zoo-vrtu imaju veliki prostor sa bazenom i stenama na kojima leže, te će i to biti potrebno da se izgradi na Adi Safari, kao i bebi - zoo vrt. Analize će pokazati da li je ovde neophodan prostor za parking, a sigurno je da će u kompleksu budućeg životinjskog carstva biti i zgrada uprave "ZOO vrta", kao i kućice u kojima se kupuju suveniri i ulaznice.

Kada se ispod svih ovih "sitnica" podvuče crta, ne može se reći da gradnje neće biti. To bi moglo da se kosi sa aktom Ministarstva zaštite životne sredine u kojem, ako bude donet, piše da će biti zaštićeno rečno ostrvo i Savsko jezero, taložno jezero i obale.

Odluka o premeštanju ZOO vrta još uvek je na nivou ideje. Nije ušla u skupštinsku proceduru, niti je opredeljen novac.

KRNjAČA, SURČIN, VELIKO RATNO OSTRVO...

O PRESELjENjU zoološkog vrta priča se već decenijama. Najpoznatiji direktor Beo Zoo vrta Vuk Bojović svojevremeno je govorio da je njegova želja bila da se životinje premeste na Veliko Ratno Ostrvo, ali to je bilo suviše rizično jer su tamo česte poplave. Takođe, pre petnaestak godina kao moguće lokacije pominjali su se Krnjača i Surčin, ali se od toga odustalo jer bi posetiocima to bilo predaleko.

BONUS VIDEO - ANKETA: Šta mislite o inicijativi Danice Grujičić da se zabrani pušenje u zatvorenom prostoru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!