ŽIVOTINJSKO CARSTVO NA ADI SAFARI: Gradonačelnik za premeštaj zoološkog vrta sa Kalemegdana da bi simbol grada ušao konačno na listu Uneska

S. V.

04. 02. 2023. u 08:15

KAKO bi Kalemegdan bio zaštićen i postao deo UNESKO liste, zoološki vrt biće premešten na Adu Ciganliju, odnosno Adu Safari.

ЖИВОТИЊСКО ЦАРСТВО НА АДИ САФАРИ: Градоначелник за премештај зоолошког врта са Калемегдана да би симбол града ушао коначно на листу Унеска

Foto P. Milošević

To je juče potvrdio gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, koji je obišao ovu lokaciju i objasnio zašto će baš ovde biti preseljeno životinjsko carstvo i kako.

Budući zoo-vrt prostiraće se na 14 hektara, duplo više nego koliko sada zauzima na Beogradskoj tvrđavi. Prvi čovek prestonice kaže da zoo-vrt treba da bude deo gradske celine, da bude blizu ljudi koji će da ga posećuju, ali i da životinje imaju svoj komfor.

Iako projekat još nije gotov, Šapić se nada da će biti završen za dve do tri godine.

- Ada Safari je odlično rešenje gde će životinje biti u prirodi, pored reke, u zelenilu i tišini, a praktično u centru grada - naglašava Šapić.

- Obližnje naselje Partizan, u kojem živi oko 270 porodica, moraće da se ruši, a u toku su pregovori sa tim ljudima o odgovarajućoj stambenoj kompenzaciji. Razmatra se gde će biti izgrađeni stanovi za one koji će biti preseljeni. Niko neće ostati bez krova nad glavom.

Foto P. Milošević

Kako je rekao, neće se graditi zgrade na mestu gde je sada zoo-vrt kada bude premešten.

Ne zna se kada će se to desiti, a sve zavisi od pregovora sa žiteljima iz obližnjeg naselja, kao i izmeštanja životinja.

- Najvažnije da je doneta politička odluka da se to reši i da smo našli odgovarajuću lokaciju. Novac nije opredeljen, jer je odluka tek doneta. Počinju interesne grupe da se javljaju, kažu zidaće se zgrade, tamo gde je bio lav biće restoran, a kod aligatora zgrada.

To je sve laž. Uvek će biti dezinformacija i laži, čuo sam da hoćemo da ozidamo ceo Kalemegdan, ali nama je cilj da sada već krenemo u razgovore sa UNESKO. Premeštanje zoo-vrta bio je samo jedan uslov.

Foto P. Milošević

Najavio je da će na jednoj od sledećih skupština biti reči o izgradnji pešačkog mosta od Ade do Novog Beograda, te će pokušati da jednu od trasa žičare koja je trebalo da poveže Novi Beograd i Košutnjak sagrade do Ade, odnosno budućeg zoo-vrta.

Šapić je podsetio da je želja najpoznatijeg direktora Beo zoo-vrta Vuka Bojovića bila da se životinje premeste na Veliko ratno ostrvo, ali to nije bilo moguće jer su tamo česte poplave. Razmišljalo se ranije o Krnjači i Surčinu, ali se i od tog odustalo.

Zoo-vrt u Beogradu otvoren je 12. jula 1936. godine ispod tvrđave, na Kalemegdanu, pod pokroviteljstvom tadašnjeg gradonačelnika Vlade Ilića. Nekoliko puta je proširivan, ali je posle devastacije u Drugom svetskom ratu sveden na oko sedam hektara.

Foto M. Anđela

MIKETIĆ I PIROĆANAC

NARODNI poslanik koalicije "Moramo" Đorđe Miketić došao je na jučerašnju konferenciju za novinare i pitao gradonačelnika "Zašto se na Adi Safari gradi bez studije" i podsetio na zaštićene vrste ptica koje žive oko Savskog jezera. Šapić mu je odgovorio da se ovim projektom štiti Ada Ciganlija, a i ptice.

- Umesto objekata, biće priroda i životinje. Sredina u kojoj će se životinje ponašati prirodno.

Poslanik je imao brojna pitanja, a Šapić je ispričao vic i poručio Miketiću da je kao Piroćanac iz vica, jer skače s jedne teme na drugu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)