BEZ SALE ZA FIZIČKO 41 ŠKOLA: Grad Beograd iz kase izdvaja više od pola miliona evra za iznajmljivanje prostora namenjenog deci

B. Borisavljević

06. 02. 2023. u 09:11

OD 202 osnovne škole u prestonici, 21 nema fiskulturnu salu, a od 87 srednjih škola u 20 ne postoji opremljen prostor namenjen nastavi fizičkog vaspitanja.

БЕЗ САЛЕ ЗА ФИЗИЧКО 41 ШКОЛА: Град Београд из касе издваја више од пола милиона евра за изнајмљивање простора намењеног деци

Đaci moraju da imaju prostor za bavljenje sportom / Foto M. Anđela

Časovi fiskulture u ovim obrazovnim ustanovama se drže u učionicima ili napolju kad je lepo vreme, kao i u iznajmljenim salama u sportskim centrima, bazenima, balon salama ili u susednim školama koje imaju salu za fizičko, za koje zakupninu plaća Grad.

Prema podacima Sekretarijata za obrazovanje iz prošle godine, više od pola miliona evra se svake godine izdvaja iz kase Beograda na ime zakupnine fiskulturnih sala, kako bi đaci mogli da imaju časove fizičkog vaspitanja. Grad plaća "kiriju" za 17 srednjih i pet osnovnih škola za sale i bazene u sportskim centrima, kao i u drugim sportskim objektima za redovnu nastavu fizičkog vaspitanja. Godišnje to iznosi nešto više od 70 miliona dinara - za srednje škole više od 51 milion i oko 18,5 miliona dinara za potrebe osnovnih škola.

Foto SO Savski venac

Nove fiskulturne sale u proteklih pet godina dobile su osnovne škole "Dositej Obradović" u Umci, "Karađorđe" u Ostružnici, "Dušan Vukasović Diogen" u Bečmenu, "Anton Skala" na Savskom vencu i "Nikola Tesla" u Leštanima, dok su u Zemunskoj gimnaziji, srednjoj ekonomskoj školi "Nada Dimić" i Dvanaestoj gimnaziji fiskulturne sale potpuno renovirane. Preseljenjem jedine Sportske gimnazije u Srbiji, koja od 2017. godine nastavu održava prvi put u svom prostoru, rešili smo problem fiskulturne sale i za ovu školu, koja nije imala čak ni svoj objekat - ističu u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu. u planu izrada projekta za dogradnju fiskulturne sale u OŠ "Duško Radović" u Sremčici. Radi se na projektu izgradnje fiskulturne sale u OŠ "Mića Marković" u Maloj Ivanči, kao i za OŠ "Gavrilo Princip" u Zemunu.

Učenici od 1. do 4. razreda imaju tri časa nedeljno nastavu fizičkog vaspitanja, učenici od 5. do 8. razreda 2 časa fizičkog vaspitanja i jedan čas obavezne fizičke aktivnosti. Od naredne školske godine, trebalo bi da počne s radom softver koji će pratiti fizički razvoj i razvoj motoričkih sposobnosti učenika.

 

VIŠE ČASOVA

SAVEZ profesora fizičkog vaspitanja i sporta uputio je inicijativu Ministarstvu prosvete i Nacionalnom prosvetnom savetu za uvođenje više časova fizičkog vapitanja nedeljno i uključivanje profesora fizičkog u nastavu fiskulture u nižim razredima. Oni se, takođe, zalažu i da učenici od prvog do osmog razreda osnovne škole imaju u rasporedu svakog dana čas fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, a srednjoškolci tri puta nedeljno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)