ODLUKOM VLADE SRBIJE: Crkva u Zemunu postala spomenik kulture

B.B.

10. 01. 2023. u 20:37

CRKVA Blažene deve Marije u Zemunu za spomenik kulture je, odlukom Vlade Srbije, proglašena spomenikom kulture.

ОДЛУКОМ ВЛАДЕ СРБИЈЕ: Црква у Земуну постала споменик културе

Crkva blažene Deve Marije

Crkva ima kulturno-istorijske i arhitektonsko-urbanističke vrednosti beogradskog spomeničkog nasleđa i predstavlja značajno obeležje i spomeničku vrednost prostorne kulturno-istorijske celine Staro jezgro Zemuna, pod najvišim stepenom zaštite od 1966. godine. Od postavljanja kamena temeljca do izgradnje nove crkve u Zemunu prošlo je deset godina (1785 – 1795), smatrana je najlepšom katoličkom građevinom Srema.

Renesansnoj jednobrodnoj građevini je 1817. godine dodat zvonik sa četiri zvona izlivena u Beču, koja su bila poklon austrijskog cara Josifa Drugog. Restauracijom iz 1848. godine katedrala dobija današnji izgled u stilu ampira s  elementima baroka. Ima sedam prozorskih vitraža, oltarski ansambl sa slikom Uznesenja Blažene Djevice Marije Emanuela Ditea iz 1894. godine i brojne relikvije.

Uz crkvu je zdanje škole koju su davne 1786. godine osnovali kapucini i Župni dom. Crkva ima orgulje od 1735. godine, koje se i danas oglašavaju nedeljom i praznicima. U dvorištu katedrale čuvaju se ostaci francstalske crkve Svetog Vendelina, gotičke dvobrodne građevine srušene 1955. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove