NAJVIŠE NOVCA ZA OBRENOVAC: U raspodeli gradskog budžeta koji ove godine iznosi 205,5 milijardi dinara, lokalne samouprave dobile 16,7

A. Z. K.

05. 01. 2023. u 09:11

PRESTONICA u 2023. ulazi sa budžetom od 205,5 milijardi dinara, a za 17 gradskih opština izdvojeno je ukupno 16,7 milijardi.

НАЈВИШЕ НОВЦА ЗА ОБРЕНОВАЦ: У расподели градског буџета који ове године износи 205,5 милијарди динара, локалне самоуправе добиле 16,7

Foto N. FiFić

Najviše novca, kao i prethodne dve godine, dobiće Opština Obrenovac, a u njihovoj kasi će se naći čak 2,6 milijardi. Najmanje para dobile su dve centralne opštine, Vračar - 492 miliona i Stari grad 516 miliona.

Konačna odluka o tome koliko će koja lokalna samouprava novca dobiti doneta je na poslednjoj sednici Gradske skupštine, pred kraj decembra. Međutim, opštine već neko vreme prave planove na koje projekte će utrošiti sredstva. Osim Sopota, sve lokalne samouprave su uspele da "uštede" iz prethodnih godina, pa će u predstojeću ući sa nepotrošenim novcem. GO Zemun prenosi čak 200 miliona dinara, pa su tako sebi obezbedili ukupno blizu dve milijarde. Kako su rekli za "Novosti", ključni projekat im je izgradnja vodovodne mreže u naselju Šangaj u dužini od 21 kilometar.

- Imamo zahtevan i sveobuhvatan posao rekonstrukcije Glavne ulice, saobraćajnica, trotoara, instalacija, kanalizacije, vodovoda, rasvete i saobraćajne signalizacije - kažu u GO Zemun. - Čekaju nas i radovi na izgradnji prve podzemne garaže na platou ispred SC "Pinki". U planu je i proširenje groblja u Ugrinovcima i izgradnja novog u Batajnici. Mnoge projekte u 2022. uradili smo uz konsultaciju sa građanima, pa smo ih pozvali da nam ukažu na ono što im je važno da bude urađeno. Dobili smo oko 100 predloga, među njima i da se u 2023. godini neke od gardoških ulica pretvore u pešačku zonu i tako se proširi već postojeća zona bez saobraćaja.

Foto N. Fifić

Čukaričani su takođe bili u prilici da daju predloge na koji način da se potroše sredstva za narednu godinu. Na poziv opštine javilo se njih 65, a najviše sugestija bilo je usmereno na uređenje parkinga, pasarele Banovo brdo - Čukarička padina, asfaltiranje saobraćajnica i sređivanje zelenih površina. Ova opština u narednoj godini imaće na raspolaganju 1,1 milijardu dinara.

Gotovo ista sredstva dobila je i najveća prestonička opština Palilula. Kako su nam rekli, oni će najviše novca usmeriti na uređenje nekategorisanih puteva i međublokovskih saobraćajnih površina. I oni osluškuju puls građana, pa po tome biraju najvažnije zadatke koje moraju da reše.

Tabela Novosti

Među oštinama koje će u predstojeću godinu ući sa najviše novca u kasi, osim Obrenovca, jesu Zemun, Lazarevac, Palilula, Čukarica i Voždovac. Treći put po redu Obrenovac dobija najviše para, a ove, kao i prošle godine, na drugom mestu je Lazarevac. Najmanje sredstava dobili su, osim Vračara i Starog grada, Sopot, Savski venac i Rakovica.

 

PRENOS IZ 2022.

SOPOT u 2023. godinu nije uspeo da prenese novac iz ranijih godina, transfera i dotacija. Najviše prenose Zemun, Palilula, Voždovac, Barajevo, Surčin, Lazarevac, Savski venac i Čukarica. Iako je dobio najviše za predstojeću, najmanje novca tokom 2022. godine uštedeo je Obrenovac - milion.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (1)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)