DODIK PISAO MICOTAKISU PRED GLASANJE U UN: Rezolucija će dovesti u pitanje opstanak BiH

Novosti online

22. 05. 2024. u 18:20

PREDSEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik zamolio je predsednika Vlade Republike Grčke Kirijakosa Micotakisa da svojim autoritetom nametne da njegova zemlja ozbiljno razmotri eventualnu nameru da podrži rezoluciju o Srebrenici, koja, podsetio je, nije dogovorena ni u institucijama, niti među narodima u BiH.

ДОДИК ПИСАО МИЦОТАКИСУ ПРЕД ГЛАСАЊЕ У УН: Резолуција ће довести у питање опстанак БиХ

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić/Strahinja Aćimović

- Umesto lažnog mira koji će navodno doneti, ova rezolucija će samo dodatno produbiti animozitete u BiH i dovesti u pitanje njen opstanak, a time i mir i stabilnost regiona i Evrope u celini, ukazao je predsednik Srpske u pismu upućenom predsedniku Vlade Grčke.

Dodik je naveo da ga je neprijatno iznenadila vest o susretu grčkog ambasadora pri UN u Njujorku i bošnjačkog člana Predsedništva BiH Denisa Bećirovića, kojim je Grčka indirektno dala podršku sramnoj rezoluciji o Srebrenici, te ukazao na nekoliko važnih činjenica.

- Gospodin Bećirović predstavlja samo svoj bošnjačko-muslimanski narod i svoju stranku. Ni na koji način ne predstavlja BiH, a pogotovo ne Srbe iz BiH. Njegova karijera je zasnovana na srbofobnim stavovima, kojima truje politički narativ i ometa proces pomirenja tri konstitutivna naroda u BiH, konstatovao je Dodik.

Predsednik Republike Srpske je pojasnio da ponuđeni tekst rezolucije o Srebrenici, koji Srbi u BiH i regionu Zapadnog Balkana neće ni priznati niti implementirati, ima za cilj nepravednu moralnu diskreditaciju Grcima prijateljskog srpskog naroda, a za konačni cilj ukidanje Republike Srpske, stvaranje unitarne muslimanske države BiH u srcu Balkana, kao i zaustavljanje napretka i razvoja Republike Srbije.

- Izglasavanje ove sramne rezolucije zaustaviće sve procese pomirenja u BiH i regionu, ali i procese daljeg puta BiH ka članstvu u Evropskoj uniji. Ovakav ishod neće biti dobar za zemlje regiona, ali sigurno neće biti dobar, u ekonomskom i bezbednosnom smislu, ni za zemlje u okruženju i Evropi u celini, upozorio je Dodik u pismu upućenom Micotakisu.

On je ukazao da je za svaku zemlju koja je imala građanski rat i civilne žrtve, sramno veličati žrtve samo jednog naroda, a pri tome sve druge ignorisati i nipodaštavati. 

BONUS VIDEO: Evo zašto Nataša Kandić i ekipa žele da uklone Vučića - BIRAJU GENOCID!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BURNO PRED SRBIJA - ENGLESKA! Piksi šokirao Engleze, Tadić im poručio: Samo probajte!