PROŠIRENJE ZGRADE ZA NOVE USPEHE: Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu obeležio 74. rođendan

A. Z. Klisurić

18. 12. 2022. u 07:45

ELEKTROTEHNIČKI fakultet proslavio je juče 74. rođendan, a najboljim studentima dodeljena su priznanja.

ПРОШИРЕЊЕ ЗГРАДЕ ЗА НОВЕ УСПЕХЕ: Електротехнички факултет Универзитета у Београду обележио 74. рођендан

Foto: A. Živković

Na svečanosti koja je organizovana, osim profesora i akademaca, prisustvovali su i predstavnici Vlade i Grada. Trenutno se na javnoj prezentaciji nalazi projekat kojim je planirano proširenje ove obrazovne ustanove i kampusa tehničkih fakulteta.

Proslavom jubileja obeležen je i jedan vek kako je izdata prva diploma u ovoj prestižnoj obrazovnoj ustanovi. Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je juče na svečanoj akademiji da je ono što mogu da nam pruže studenti i profesori s ovog fakulteta od velikog značaja za razvoj Srbije.

- Želim da uključim mlade koji studiraju na tehničkim visokoobrazovnim institucijama u projekte ministarstva i da im tako osiguramo poslove, ali i sprečimo njihov odlazak u inostranstvo - rekao je Vesić.

Prema rečima gradskog menadžera i nekadašnjeg studenta ETF Miroslava Čučkovića, važno je da Grad sa svim svojim kapacitetima utiče na razvoj ovog fakulteta.

- Došlo je vreme da Beograd zajedno sa Elektrotehničkim fakultetom dođe do jedne nove i kvalitetne zgrade. Ona treba da služi za čitav naredni vek i za obrazovanje kadrova koji će voditi našu zemlju putem istorijskog uspeha - rekao je Čučković.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Dejan Gvozdić rekao je da ih u budućnosti očekuju mnogobrojni izazovi jer je tehnološki napredak sve ubrzaniji.

Foto Tanjug

Dekan ETF prof Dejan Gvozdić

- Ovaj fakultet upisuju najbolji kandidati koji mogu da dosegnu određeni nivo, što dokazuje da ovde studiraju najbolji studenti - istakao je Gvozdić.

U susret proslavi jubileja na javnoj prezentaciji našao se i projekat kojim je predviđeno proširenje ETF i kampusa tehničkih fakulteta. Ovaj dokument biće dostupan građanima do 27. decembra. Kako se navodi u dokumentu, novim projektom obuhvaćeni su objekti u kojima su smešteni ETF, Mašinski, Tehnološko-metalurški fakultet, Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković" i Državni arhiv Srbije. U planu je da se radovi izvode u nekoliko faza.

Foto Promo

- Prvi korak u izvođenju radova je izgradnja novog objkta ETF, koji bi bio povezan sa Tehničkim, Mašinskim i Tehnološkim fakultetom. Osim toga, planirana je i rekonstrukcija postojećih objekata - navodi se u dokumentaciji. - Drugom fazom radova planirana je nadogradnja Mašinskog i Tehnološkog fakulteta i izgradnja paviljona u zaleđu Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković". Treća faza bi obuhvatala izgradnju nove trafostanice i, kao poslednji segment radova bila bi dogradnja paviljona galerije.

Foto Beoinfo

Projektom je predviđena izgradnja podzemnih etaža, parking-prostor bi bio smešten u podrumu i aerotunel za potrebe Mašinskog fakulteta. Suteren je predviđen za laboratorije i kabinete asistenata i istraživača. U prizemlju novog objekta u planu je izgradnja tri amfiteatra, a svaki bi mogao da primi po 190 studenata. Nova zgrada imala bi svečanu salu, kafe, kantinu, nastavnički klub, računarske sale za nastavu, biblioteku sa čitaonicom, knjižaru, informacioni centar. Prvi sprat će imati toplu vezu starog i novog objekta, preko koje se ostvaruje prilaz salama za nastavu i kabinetima profesora, kao i topla veza Tehničkog i Mašinskog fakulteta. Svoje mesto dobiće i studenti koji se bave naučno-istraživačkim radom i inovacijama. Predviđeno je i postavljanje zelenog krova.

Novim projektom bilo bi izgrađeno više od 34.000 metara kvadratnih.

RASLI IZ DECENIJE U DECENIJU

KRAJEM 19. veka na Velikoj školi otpočela je nastava koja je bila vezana za elektrotehniku. Početkom narednog veka, 1905. godine, nastava se odvijala na Tehničkom fakultetu. Sedamnaest godina kasnije donete su izmene i dopune uredbe o Tehničkim fakultetima, i od tada se pravi razlika između diplomaca mašinstva i elektrotehnike.

Prve diplome koje su izdate po tadašnjim novim pravilima uručene su studentima već naredne godine. ETF je zvanično formiran 1948. godine, ali je u sklopu tehničkih fakulteta u zgradi na Bulevaru kralja Aleksandra od 1930. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)