BEOGRAD IMA I 150 LOKALNIH GROBALJA: O manjim počivalištima brinu opštine, preduzeća ili verske zajednice

A. Z. K.

15. 12. 2022. u 11:22

OSIM deset počivališta koja su u nadležnosti JKP "Pogrebne usluge", na teritoriji Beograda postoji više od 150 lokalnih grobalja, o kojima se staraju opštine, njihova preduzeća ili verske zajednice.

БЕОГРАД ИМА И 150 ЛОКАЛНИХ ГРОБАЉА: О мањим почивалиштима брину општине, предузећа или верске заједнице

Groblje u Malom Mokrom Lugu, Foto D. M.

Na Čukarici postoji 12 ovakvih lokacija o kojima brinu upravnici koji su osposobljeni i za poslove sahranjivanja.

U velikom sistemu JKP "Pogrebne usluge" su Novo groblje, Lešće, Topčidersko, Nova i Stara Bežanija, Zemunsko, Centralno, Banjičko, Orlovača i Zbeg. O ostalim počivalištima u gradu brinu se lokalne samouprave, a odluke o sahranjivanju donose sami. Međutim, često na adresu velikog gradskog pogrebnog preduzeća stižu molbe i žalbe za uređenje ili čišćenje lokalnih grobalja. Nije retkost da ove lokacije budu zapuštene i ispunjene đubretom, sa nagnutim i išaranim spomenicima.

- Često dobijamo molbe građana za pomoć po pitanju groblja u Malom Mokrom Lugu, mađutim, kao i za mnoga druga, mi ne možemo da im pomognemo i ukoliko imaju neki problem, treba da se obrate svojim opštinama - rekli su u JKP "Pogrebne usluge".

Javno preduzeće "Poslovni centar Čukarica" od 1995. godine dobilo je nadležnost na 12 ovakvih lokacija u svojoj opštini. Među njima su počivališta u Železniku "Aluge" i "Taraiš", Žarkovu, Sremčici, Staro i Novo groblje u Rušnju, Umki, Petrovac, Moračko brdo, u Pećanima, Ruckoj, Velikoj Moštanici i Ostružnici. Međutim, zahvaljujući ovom preduzeću, ove lokacije nisu prepuštene same sebi.

- Ove lokacije su ograđene, imamo objekte za ispraćaj pokojnika - rekli su u JP "Poslovni centar Čukarica".

- Nadziru ih naši upravnici, ekipe JKP "Gradska čistoća" odvoze smeće, zelenilo se redovno orezuje. Na slobodnim površinama gradimo i nova grobna mesta i prilazne staze, a pribavljamo i nove parcele kako bismo proširili parcele.

GODIŠNjE OKO 700 SAHRANA

NA čukaričkim lokalnim grobljima godišnje se obavi oko 700 sahrana, tokom pandemije, ovaj broj je bio znatno veći pa je na ovim počivalištima bilo i po 1.000 pogreba. U Beogradu je prethodnih godina manjkalo grobnih mesta, pa su mesta bile preprodavana. Međutim, zbog potreba su se tada širila i lokalna opštinska groblja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

ZAŠTO ROKFELEROVI FINANSIRAJU SAVU MANOJLOVIĆA: Fondacija koja promoviše interese Amerike plaća Kreni-promeni (VIDEO)