AUTOBUSI ČEKAJU GASNU STANICU:Sto zglobnih vozila turske kompanije BMC nedavno je registrovano, ali još nemaju sve neophodne uslove za start

Š. M.

03. 11. 2022. u 08:39

STO novih autobusa na prirodni gas turske marke BMC, koje je Grad kupio za potrebe GSP, stiglo je u prestonicu.

АУТОБУСИ ЧЕКАЈУ ГАСНУ СТАНИЦУ:Сто зглобних возила турске компаније БМЦ недавно је регистровано, али још немају све неопходне услове за старт

Vozila turskog proizvođača, Foto Z. Jovanović

Registrovani su i trenutno se nalaze na jednom od placeva, čekajući da krenu u redovan saobraćaj, saznaju "Novosti". Sudeći prema izjavi gradonačelnika Aleksandra Šapića, to će se dogoditi sredinom meseca, mada naši izvori navode da je to nemoguće pre izgradnje gasne stanice na Karaburmi, koja bi trebalo, umesto početkom novembra, da bude završena tokom decembra.

Reporteri našeg lista uverili su se da je sto zglobnih vozila trenutno u glavnom gradu, a njihov izlazak na prestoničke ulice koči izgradnja stanice na gas, koja se radi na Karaburmi.

- Projekat je završen i odobren još u maju prošle godine, kada je raspisan tender - istakao je za naš list predsednik Sindikada GSP Zoran Antić.

- Ipak, tender za izbor izvođača radova obaran je nekoliko puta, pa zbog toga i sama izgradnja stanice kasni. Sklopljeno je javno-privatno partnerstvo sa jednom firmom iz Pančeva na 15 godina, što je u avgustu i odobreno. Bilo je priče i da se u ostalim pogonima, pa čak i nekim pumpama instaliraju stanice na gas, ali će to za početak dobiti samo Karaburma.

Foto Z. Jovanović

Stanica komprimovanog prirodnog gasa u garaži na uglu Višnjičke i Mirijevskog bulevara biće prva te vrste u prestonici. Pančevačka firma dužna je da u početku uloži 3,5 miliona evra.

- Očekujemo da se nastavi sa poboljšanjem voznog parka u GSP, kao što je to rađeno prethodnih godina - ističe Antić.

Na Mirijevskom bulevaru biće izgrađen najsavremeniji priključni gasovod. Biće to stanica komprimovanog prirodnog gasa (KPG) za potrebe vozila GSP, kao i putničkih vozila i taksista. Inače, komprimovani prirodni gas je gorivo koje se koristi za napajanje vozila i ima manje štetnih emisija od naftnih derivata.

Osim deset ekoloških autobusa, koji na ulicama glavnog grada saobraćaju od ove godine, Grad ima u planu da kupi i 40 trolejbusa. Plan je da, kada prestonica 2030. dobije prvu liniju metroa, uz proširenje BG voza, na ulicama ne bude nijedno vozilo na dizel u javnom prevozu, čime će zagađenje biti ravno nuli.

VREDNOST 30 MILIONA EVRA

NA tender vredan 30 miliona evra za kupovinu 100 zglobnih autobusa javile su se dve firme, a izabrana je ponuda turskog proizvođača. Vozila marke BMC kupljena su na lizing, a putem povlastica Grad će dobiti mogućnost da deset odsto svih sredstava, koja se budu potrošila, vrati GSP, ako se novim autobusima zamene stari sa "evro 2" i "evro 3" dizel-motorima.

* * * * * *

NIJE BILO POLAZAKA AUTOBUSA 493 OD 17.00 DO 18.30

MLADENOVČANI BLOKIRALI BAS

PUTNICI iz Mladenovca sinoć su ponovo blokirali ulaznu rampu na glavnoj autobuskoj stanici, zbog izostanka više od osam uzastopnih polazaka na liniji 493!

Kako su za "Novosti" istakli frustrirani putnici, žitelji ove prestoničke opštine sinoć su od 17.00 do 18.30 presedeli na stanici čekajući jedan od "Lastinih" autobusa, koji bi po redu vožnje u ovom intervalu trebalo da saobraćaju na svakih deset minuta. U 18.30 odjednom su došla četiri autobusa, ali je putnika bilo mnogo više. Nezadovoljstvo Mladenovčana traje već nekoliko meseci. Oni se žale na nepoštovanje reda vožnje.

Vozila izostaju i u špicevima, ali i van njih. Zbog toga su autobusi prepunu putnika, pa mnogi ne uspeju da stignu u centar grada na redovne obaveze. Situacija je kulminirala prethodne tri nedelje, a blokada autobuske stanice dogodila se i prošlog četvrtka, zbog izostanka čak sedam polazaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije