NASLEĐE POD LUPOM MODERNE TEHNOLOGIJE: Celokupni prostor biće revitalizovan (FOTO)

Anica Klisurić

12. 09. 2022. u 10:11

NA Beogradskoj tvrđavi se već mesecima sprovode mnogobrojni radovi koji bi trebalo da ulepšaju i unaprede bogato nasleđe na ovom prostoru.

НАСЛЕЂЕ ПОД ЛУПОМ МОДЕРНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ: Целокупни простор биће ревитализован (ФОТО)

Foto Z. Jovanović

Vidin kapija i kazamati Vojnog muzeja, prvi su na listi za revitalizaciju na beogradskom utvrđenju, dok je obnova Zindan i kapije Karla Šestog u toku. Osim građevinskih radova sprovedenih zbog očuvanja objekata, JP "Beogradska tvrđava" ulaže napore da istoriju Beograda prikaže i uz pomoć novih tehnologija kroz makete i dokumentarne filmove. A, završeno je i 80 odsto radova na bezbednosnoj zaštiti čitavog kompleksa.

Poslednji radovi pre aktuelnih na obnovi Zindan i Kapije Karla Šestog sprovođeni su pre 50 godina. Osim što se majstori bave ovim kapijama, Zavod za zaštitu spomenika je već izradio projektno-tehničku dokumentaciju za Vidin kapiju i kazamate Vojnog muzeja, a pribavljene su i građevinske dozvole, tako da su, kad sredstva stignu, ovo prvi sledeći koraci u očuvanju nasleđa. Prema planovima JP "Beogradska tvrđava", celokupni kompleks biće revitalizovan.

U Baroknoj kapiji nalazi se i jedna stalna postavka, a izložene su makete Beogradske tvrđave u 3D tehnologiji. Tako su posetioci u prilici da vide kako je ovaj prostor izgledao kao srpsko srednjovekovno utvrđenje, tokom turske vladavine i velike austrijske barokne rekonstrukcije. Opisane su i istorijske prilike iz sva tri perioda, ali i objekti koji su građeni. Stranci su takođe u prilici da bolje upoznaju beogradsko nasleđe, jer je ovaj materijal dostupan na pet svetskih jezika.

- Rimski bunar oduvek privlači veliku pažnju, zato je odskoro dostupan i dokumentarni film koji se projektuje u jednoj od prostorija u samom objektu. Na ovaj način posetioci će biti u prilici da vide kako izgleda silazak u bunar i hodnici, kao i da se upoznaju sa njegovom istorijom. Film je nastao u sklopu projekta unapređenja i modernizacije, koje je prošle godine finansiralo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija - podsećaju u JP "Beogradska tvrđava".

Osim obnove spomenika, u planu je i edukacija stanovništva o spomeniku prirode i održavanje radionica kroz koje bi se promovisalo zaštićeno područje Kalemegdanskog rta.

Beograđani su navikli da tokom šetnje Kalemegdanom vide i interesantne postavke koje obrađuju različite teme. Tako će do kraja meseca posetioci biti u prilici da na pltou kod "Pobednika" vide izložbu pod nazivom "Geonasleđe - priče o prošlosti - Kalemegdanski rt". Inače, Kalemegdanski rt ima izuzetno veliki značaj i zato je svrstan u prvu kategoriju zaštićenog područja koje ima međunarodni i nacionalni značaj.

- Posetioci će videti fosilne ostatke koji su pronađeni u ovoj steni iz najranijeg stadijuma u istoriji nekadašnjeg Panonskog mora. Postoji legenda da je ova krečnjačka stena zaslužna za ime prestonice. Belina grebena s ostacima Tvrđave, koja se gledana odozdo verovatno isticala u pejzažu svojim bedemom i kulama građenim od kamena istog sastava i boje, verovatno je i odredila novo ime gradu, Beli grad - Beograd - podsećaju u JP "Beogradska tvrđava".

- Da bi sve važne tačke Tvrđave i parka bile sačuvane, na teritoriji najstarijeg dela grada uvodi se video-nadzor kojim će bezbednost na utvrđenju biti na višem nivou - navode u JP "Beogradska tvrđava". - Uporedo s kamerama, ceo prostor biće "pokriven" bežičnim internetom.

Za video-nadzor završeno je oko 80 odsto grubih radova na postavljanju infrastrukture i po završetku svih zakonskih procedura kamere će biti u funkciji.

U STAMBOL KAPIJI

OSIM postavki na otvorenom koje posetiocima Kalemegdana uvek skrenu pažnju da zastanu i pogledaju interesantne teme, u galeriji Stambol kapije postoje stalne izložbe.

Svake godine raspišemo konkurs na koji mogu da se prijave zainteresovani umetnici, članovi udruženja likovnih i primenjenih umetnika, i studenti završnih godina. Trenutno su ovde izloženi radovi umetnice Angeline Vukosav, a ulaz je besplatan.

NAJSTARIJI DEO PRESTONICE

BEOGRADSKA tvrđava je najstariji prostor u prestonici. Odavde se razvijala istorija grada koja seže još u doba praistorije, a formiranje ove fortifikacione celine trajalo je dva milenijuma.

Gornji grad, koji je najstarije jezgro Tvrđave, potiče iz vremena Rimljana i podignut je krajem stare i početkom nove ere. Utvrđenje se menjalo kroz vekove, pa je od antičkog logora, preko srednjovekovnog grada postao bastion artiljerijske tvrđave. Kroz sve ove periode građeni su različiti spomenici koji su svedoci burne istorije grada, a karakteristične su mnogobrojne kapije na prostoru Tvrđave.

Zindan kapija potiče iz 15. veka i karakteristična je po dve okrugle kule na ulazu. Tokom 18. veka izgrađena je Kapija Karla Šestog koja je ime dobila u znak sećanja na ovog austrijskog cara, a u njegovo vreme grad je po prvi put pao u ruke Habzburgovaca. Vidin kapija izgrađena je sredinom 18. veka, tokom turske rekonstrukcije Beograda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!