NASTAVAK RADOVA ILI BLOKADA: Početak nastave obeležen i protestom roditelja i đaka OŠ "Svetislav Golubović Mitraljeta" u Batajnici

J. Milović/ B. Borisavljević

02. 09. 2022. u 11:20

MUKE đaka i roditelja OŠ "Svetislav Golubović Mitraljeta", čija je obnova počela prošlog leta, nastavljaju se, a kraj se ne nazire.

НАСТАВАК РАДОВА ИЛИ БЛОКАДА: Почетак наставе обележен и протестом родитеља и ђака ОШ Светислав Голубовић Митраљета у Батајници

Roditelji traže punu odgovornost svih nadležnih, Foto privatna arhiva

Učenici starijih razreda otišli su na nastavu sa dva i po sata zakašnjenja, posle prvobitne odluke većine roditelja da prvog dana uopšte ne odu u školu. Oni su revoltirani što rekonstrukcija ustanove kasni, pa đaci već drugu školsku godinu moraju da putuju u Zemun Polje. Novo okupljanje zakazano je za nedelju, 11. septembar, ispred NIS-ove pumpe u centru mesta.

Osnovni zahtev roditelja je da se radovi nastave po hitnom postupku i deca vrate u svoju školu. Takođe, traže odgovornost nadležnih za probijanje rokova. Ako ne budu ispoštovani, najavili su blokadu Batajničkog druma.

Roditelji traže punu odgovornost svih nadležnih, Foto privatna arhiva

Da je strpljenje roditelja već prelilo čašu, videlo se na jučeršnjem protestu, ispred pustog gradilišta škole. Iako je najvaljeno da deca neće ići na nastavu, autobusi za prevoz đaka su se parkirali na uobičajenom mestu. Deo roditelja je želeo da decu pošalje u školu, koja su čekala da krenu. Međutim, ispred vozila su stali roditelji i đaci koji su protiv, a neki od mališana su posedali na asfalt.

- Učenici starijih razreda idu samo po podne na nastavu, nemaju ručak, ne mogu da idu na treninge niti bilo kakve aktivnosti, nemamo produženi boravak. Ove godine su profesori izglasali da časovi počinju u 13 časova, što znači da deca moraju da izađu oko 12.10 iz kuća i vrate se u 20.00. Imaju li vremena da izađu da se igraju, da se druže? Deca treba da idu u školu, ali smo prinuđeni da na ovaj način skrenemo pažnju da bi se neko pokrenuo. Još 2019. godine smo se pobunili protiv rekonstrukcije, jer škola nije bila u lošem stanju, ali nas niko nije slušao. Nije fer prema deci. Oni su oštećeni, njima je mesto u školi - ogorčeno pričaju majke i očevi.

Roditelji su pitali direktora ustanove Igora Vojnovića - zašto nema radnika na gradilištu dva meseca, ali odgovor nisu dobili. On im je uputio poziv predsednika opštine Zemun za prijem njihove delegacije, što su odbili i poručili da je predsedniku mesto sa njima. Pozvali su direktora da ih podrži i stane ispred njih i autobusa, što je on odbio rekavši im da ga uvlače u politiku. Te reči su izazvale buru nezadovoljstva okupljenih.

Direktor Vojnović je "objasnio" roditeljima i da im ne može obezbediti kontakt sa nadležnima iz Grada, jer mu niko ne odgovara na dopise i poručio im da je prava adresa gradonačelnik Aleksandar Šapić.

OBNOVA POČELA JOŠ PROŠLOG LETA

Gradilište škole je zatvoreno kapijom i pravo je ruglo. Investitor je Sekretarijat za investicije, gde nam je krajem jula rečeno da je raskinut ugovor sa izvođačem zbog nepoštovanja odredaba. Raspisan je novi tender, koji je propao. Sledi ponovo tenderska procedura, što može potrajati mesecima.

Novi rok za "useljenje" je, kazali su tada nadležni, početak drugog polugodišta, odnosno februar sledeće godine, a nesavesni investitor će morati da plati kaznene penale zbog nepoštovanja ugovora. Međutim, s obzirom na razvoj situacije, ako se nešto ne uradi po hitnom postupku, malo je verovatno da će se đaci u rečenom roku vratiti u staru školu.

Rekonstrukcija je počela prošlog leta, a deca su celu školsku godinu bila "podstanari" u školama OŠ "Branko Radičević" (od prvog do četvrtog) i OŠ "Ilija Birčanin" u Zemun Polju (stariji razredi). Inače, trebalo je da đaci već juče budu u klupama nove, obnovljene škole, ali se to nije dogodilo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SVEČANO: Šapić laureatima uručio Nagradu grada Beograda za 2023. godinu