UČENICI ĆE OSTATI PODSTANARI DO ZIME: Raskinut ugovor sa izvođačem radova na rekonstrukciji škole "Mitraljeta"

B. Borisavljević

26. 07. 2022. u 06:25

ĐACI OŠ "Svetislav Golubović Mitraljeta" u Batajnici i novu školsku godinu će dočekati kao podstanari. Iako je planirano da poslovi na rekonstrukciji i dogradnji sprata budu završeni do 1. septembra to se neće desiti.

УЧЕНИЦИ ЋЕ ОСТАТИ ПОДСТАНАРИ ДО ЗИМЕ: Раскинут уговор са извођачем радова на реконструкцији школе Митраљета

Foto Privatna arhiva

Radovi su prekinuti, jer je sa izvođačem raskinut ugovor zbog neispunjenja odredbi, potvrđeno nam je u Sekretarijatu za investicije. Novi rok za "useljenje" je početak drugog polugodišta, odnosno februar sledeće godine. Nesavesni investitor će morati da plati kaznene penale zbog nepoštovanja ugovora.

Iako je do roditelja đaka stigla informacija da se izvođač radova "povukao" sa gradilišta zbog enormnog skoka cena građevinskog materijala, u Sekretarijatu za investicije kažu da to nije tačno. U toku je javna nabavka za izbor novog izvođača, a izvršena je aktivacija sredstava finansijskog obezbeđenja.

- Dosad je urađena konstrukcija aneksa i etaže drugog sprata, demontaža stolarije i instalacija na postojećem objektu, kao i delimičan razvod cevi vodovoda i kanalizacije - navode u Sekretarijatu za investicije.

- Ostalo je da se urade instalaterski i građevinsko-zanatski radovi i spoljno uređenje objekta. Radovi će biti nastavljeni kada bude izabran novi izvođač. Namera je da škola bude spremna za početak drugog polugodišta školske 2022/23. godine ili bar u što bližem datumu, u zavisnosti od realizacije javne nabavke, a kasnije i vremenskih uslova.

Radovi u OŠ "Svetislav Golubović Mitraljeta" su obustavljeni, Foto Privatna arhiva

Roditelji učenika su već na izmaku živaca. Više puta su upozoravali javno da škola neće biti završena na vreme, jer radnika gotovo da i nema na gradilištu. Rekonstrukcija je počela prošlog leta, a deca su celu školsku godinu bili "podstanari" u školama - OŠ "Branko Radičević" (od prvog do četvrtog) i OŠ "Ilija Birčanin" u Zemun Polju (stariji razredi).

Inače, ovo je prvi put, od otvaranja 1969. godine, da se radi kompletno sređivanje škole, a dogradnjom sprata broj kvadrata će biti dupliran. Škola ima oko 1.000 đaka, a površina objekta je 2.500 kvadrata, tako da će dogradnjom sprata imati duplo veću kvadraturu.

Učenici će dobiti nove kabinete za informatiku, matematiku, biologiju, strane jezike i druge predmete, kao i opštu i zubarsku ambulantu, kancelarijski prostor, a noviteti su i toaleti prilagođeni za učenike sa posebnim potrebama.

Foto Z. Jovanović

PENALI ZA ZEMUNSKU GIMNAZIJU

PRVI put su u prestonici u decembru prošle godine naplaćeni penali investitoru, koji nije ispoštovao ugovorene rokove za završetak radova u Zemunskoj gimnaziji. Građevinska firma je platila 20 miliona dinara zbog kašnjenja radova, pa su gimnazijalci skoro dva meseca duže morali da budu "gosti" u drugim školama.

Ugovorom za ovu gimnaziju bilo je predviđeno da, za svaki dan kašnjenja, izvođač plaća 0,1 odsto od ukupne cene, kao kaznu zbog neiuspunjenja ugovornih obaveza.

RODITELjI

Savet roditelja je, na sastanku sa predsednikom opštine i direktorom škole, obavešten je da je raskinut ugovor sa izvođačem radova. Kako su nam preneli, rečeno im je da bi procedura oko javne nabavke trebalo da bude završena do kraja avgusta. Takođe, dogovoreno je da radna grupa od tri predstavnika roditelja i direktora bude u kontaktu sa novim investitorom i uključena u sva dešavanja.

Pošto su se roditelji bunili, jer đaci starijih razreda idu stalno popodne u školu, na sastanku im je obećano da će, ukoliko to bude moguće, đaci u prvom polugodištu ići po smenama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!