UČENICI NEĆE NA NASTAVU 1. SEPTEMBRA? Roditelji učenika OŠ "Svetislav Golubović Mitraljeta" doneli odluku da protestuju

B. Borisavljević

29. 08. 2022. u 09:28

ĐACI OŠ "Svetislav Golubović Mitraljeta" u Batajnici, koji će već drugu godinu 1. septembar dočekati kao podstanari, prvog dana škole neće biti u učionicama!

УЧЕНИЦИ НЕЋЕ  НА НАСТАВУ  1. СЕПТЕМБРА? Родитељи ученика ОШ Светислав Голубовић Митраљета донели одлуку да протестују

Foto privatna arhiva

Ogorčeni roditelji, zbog kašnjenja i obustave radova na rekonstrukciji škole zbog raskida ugovora sa starim i izbora novog investitora, najavili su protest za 1. septembar u 12.00, na gradilištu ispred škole. Rekonstrukcija škole ulazi u drugu godinu i nema nagoveštaja ni kada će radovi ponovo početi, a kamoli biti završeni. Prvobitni rok je bio da seđaci vrate od septembra na nastavu.

Prema rečima Branislava Dajovića, jednog od predstavnika roditelja, Savet roditelja je uradio anketu i većina je bila za protest, a podržali su ih ostale mame i tate. Dogovor je da deca, samo prvog dana škole ne idu na nastavu, ali se ne isključuje mogućnost da "izostajanje" produži, kako bi se nadležnima skrenula pažnja na probleme koje imaji đaci, roditelji i nastavnici iz škole "Mitraljeta". Posebno je komplikovana situacija za učenike starijih razreda jer oni idu samo popodne u škole u Zemun Polju.

- Nije problem samo što nije škola završena, već što se evo već drugu godinu život svima potpuno izmenio - priča Dajović.

- Naša deca ne mogu da pohađaju vannastavne aktivnosti, a oni koji su ih imali pre početka rekonstrukcije, morali su da odustanu, jer je jako teška organizacija. Osim toga, početkom radova na školi dobili smo još jedan komunalni problem u Batajnice, pored groblja na kome više nema mesta, deponija, prevoza. Omiljeno sastajalište dece, gde se održavao i turnir "Milica Rakić", sada je neograđeno i zapušteno gradilište, pravo ruglo.

Đaci i roditelji su već na izmaku živaca zbog neizvesnosti oko povratka u školu, što im je u potpunosti promenilo ustaljenu rutinu svakodnovnog života.

Kako je "Novostima" rečeno, krajem jula u Sekretarijatu za investicije, radovi su prekinuti jer je sa izvođačem raskinut ugovor zbog neispunjenja odredbi. Novi rok za "useljenje" je, kazali su tada nadležni, početak drugog polugodišta, odnosno februar sledeće godine, a nesavesni investitor će morati da plati kaznene penale zbog nepoštovanja ugovora.

Foto privatna arhiva

Iako je do roditelja stigla informacija da se izvođač radova "povukao" sa gradilišta zbog enormnog skoka cena građevinskog materijala, u Sekretarijatu za investicije kažu da to nije tačno. Raspisana je javna nabavka za izbor novog izvođača, a izvršena je aktivacija sredstava finansijskog obezbeđenja.

- Dosad je urađena konstrukcija aneksa i etaže drugog sprata, demontaža stolarije i instalacija na postojećem objektu, kao i delimičan razvod cevi vodovoda i kanalizacije - navode u Sekretarijatu za investicije.

- Ostalo je da se urade instalaterski i građevinsko-zanatski radovi i spoljno uređenje objekta. Radovi će biti nastavljeni kada bude izabran novi izvođač. Namera je da škola bude spremna za početak drugog polugodišta školske 2022/23. godine ili bar u što bližem datumu, u zavisnosti od realizacije javne nabavke, a kasnije i vremenskih uslova.

PODSTANARI

Rekonstrukcija je počela prošlog leta, a deca su celu školsku godinu bili "podstanari" u školama - OŠ "Branko Radičević" (od prvog do četvrtog) i OŠ "Ilija Birčanin" u Zemun Polju (stariji razredi).

Inače, ovo je prvi put, od otvaranja 1969. godine, da se radi kompletno sređivanje škole, a dogradnjom sprata broj kvadrata će biti dupliran. Škola ima oko 1.000 đaka, a površina objekta je 2.500 kvadrata, tako da će dogradnjom sprata imati duplo veću kvadraturu.

Učenici će dobiti nove kabinete za informatiku, matematiku, biologiju, strane jezike i druge predmete, kao i opštu i zubarsku ambulantu, kancelarijski prostor, a noviteti su i toaleti prilagođeni za učenike sa posebnim potrebama.

IZNENAĐEN I DIREKTOR VOJNOVIĆ

- Roditelji su opravdano nezadovoljni, jer evo već drugu godinu deca nisu u svojoj školi - kaže Igor Vojnović, direktor škole.

- Ne znamo šta se dešava, jer nam se niko iz Sekretarijata za investicije, koji je investitor, nije obratio i dao infromaciju. Dobio sam, samo usmenu informaciju od predsednika opštine, da je tender koji je bio raspisan propao. Jako je teško i deci i roditeljima. Nije prihvaćen ni zahtev roditelja da stariji razredi koji idu u školu u Zemun Polju, imaju nastavu po smenama, a ne samo posle podne, kao do sada.

Foto Z. Jovanović

PENALI ZA ZEMUNSKU GIMNAZIJU

PRVI put su u prestonici u decembru prošle godine naplaćeni penali investitoru, koji nije ispoštovao ugovorene rokove za završetak radova u Zemunskoj gimnaziji. Građevinska firma je platila 20 miliona dinara zbog kašnjenja radova, pa su gimnazijalci skoro dva meseca duže morali da budu "gosti" u drugim školama.

Ugovorom za ovu gimnaziju bilo je predviđeno da, za svaki dan kašnjenja, izvođač plaća 0,1 odsto od ukupne cene, kao kaznu zbog neiuspunjenja ugovornih obaveza.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)