VAJA SNOVE IZ DETINJSTVA: Miodrag Belić iz Zabrežja kod Obrenovca u poznim godinama počeo da se bavi nesvakidašnjim hobijem

Jelena Milović

14. 08. 2022. u 18:10

DA je volja jedan od najsnažnijih životnih pokretača, svedoči i priča Miodraga Belića (86) iz Zabrežja kod Obrenovca, koji se u poslednjih desetak godina posvetio izradi nesvakidašnjih skulptura.

ВАЈА СНОВЕ ИЗ ДЕТИЊСТВА: Миодраг Белић из Забрежја код Обреновца у позним годинама почео да се бави несвакидашњим хобијем

Miodrag Belić pokazuje svoje delo, Foto Privatna arhiva

Naime, ovaj samouki umetnik prepustio se želji iz detinjstva da napravi nešto vredno što će ostaviti trag budućim generacijama.

Još odmalena gajio je sklonost ka umetnosti, ali mu siromaštvo i teški životni uslovi nisu dozvolili mogućnost daljeg školovanja i sve je ostalo u formi neostvarenih snova.

Ali, bez obzira na nedostatak obrazovanja, uvek je imao jaku viziju i osećaj za detalje, tako da sve što je zamislio uspevao je da pretvori u delo.

- Otac se bavio građevinom, još kao mali počeo sam da radim zajedno sa njim i nasledio sam porodični zanat - za "Novosti" priča Belić.

- Mnogo sam maštao, ali sredstava nije bilo, morao sam da se prepustim raznim teškim poslovima, napustim zemlju za vreme rata, ali uvek sam od zarađenog novca kupovao materijal za svoje radove - ističe on.

Sveti Đorđe ubija aždaju, Foto Privatna arhiva

Kako nije nailazio na razumevanje najbližih i okoline, krijući se, odlazio je po nekoliko puta dnevno u radionicu, gde se prepuštao svom umetničkom doživljaju.

Ovim neobičnim hobijem počeo je da se bavi pre deset godina. Nakon što su mu jedini sin i supruga preminuli, sve češće se osamljuje u radionici iz koje su pronikle figure ovog neobičnog majstora, koji nikad i ni od koga nije učio osnove vajarstva, inspirisane životom srpskog seljaka i bogatom nacionalnm istorijom.

- U radu sam pronašao utočište od samoće, trenuci usamljenosti naiđu, ali trudim se da sve prebrodim - ističe Belić.

- Nažalost, ne mogu ništa da povratim, ali hoću pristojno da živim, ostavim nešto iza sebe, nekom će sve ovo biti od koristi.

Pri samom ulasku u dvorište, koje je veoma lepo uređeno, puno cveća, zatičemo figure Svetog Đorđa kako ubija aždaju, Kosovke Devojke, Srba koji za Čarnojevićem kreću u seobu... Ove figure nikad nisu javno nisu prikazane, ali svakodnevno privlače pažnju meštana.

- Svi me pitaju kako uspevam sam da napravim sve ovo, otkud mi snaga, mnogi me doživljavaju kao čudaka - kaže naš sagovornik.

- A, ja sam oduvek imao neku svoju viziju, koja mi je bila glavni vodič, tako da mi nije bilo teško da sve što zamislim, napravim. Uvek kažem, kada uočite sve ove detalje, boje, nije nijedna jedina reč potrebna.

Belićeva "Seoba Srba", Foto Privatna arhiva

Sve figure napraljene su od cementa i posebne rabisne žice. Kako sam finasira sav materijal, nekada mu je i za izradu jedne skulpture potrebno i po sedam meseci. Kao rođenom Zabrežaninu, želja mu je da crkvu ovog mesta oslika figurama svetaca i da na neki način ostane po tome upamćen među meštanima. Prema njegovim rečima, ako zdravlje nastavi dobro da ga služi, upotpuniće kolekciju mnogim istorijskim ličnostima značajnim za Srbiju.

Zamislio je da među slikama posebno mesto zauzme ona njegovog oca Dušana iz porodičnog albuma, kao večno sećanje i zahvalnost za sve što je tokom života učinio za njega.

BLIZAK MU I MOZAIK

OSIM skulptura, inspirisanih istorijskim ličnostima, Miodrag u svom dvorištu ima radove u posebnoj mozaik tehnici. Reč je o detaljima iz rimske istorije, kojima su ulepšani stari zidovi kuće. Njih će, kaže, tek da upotpuni u budućnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SOCIJALNA PRAVDA: Izazovi i rešenja za prevazilaženje siromaštva i socijalne isključenosti