PREDNOST PEŠACIMA, BICIKLISTIČKA STAZA I JEDNOSMERNA ULICA? Hoće li ovako da izgleda Strahinjića Bana na Dorćolu

A. VOJINOVIĆ

12. 08. 2022. u 13:40

ULICA Strahinjića Bana uskoro bi mogla da dobije novo ruho.

ПРЕДНОСТ ПЕШАЦИМА, БИЦИКЛИСТИЧКА СТАЗА И ЈЕДНОСМЕРНА УЛИЦА? Хоће ли овако да изгледа Страхињића Бана на Дорћолу

Foto: V. N.

Grad Beograd objavio je početkom ove nedelje urbanistički projekt za rekonstrukciju dela ove saobraćajnice u srcu grada, i to na potezu između ulica Pjarona de Mondezira i Rige od Fere. Novi izgled jedna od najpoznatijih ulica u glavnom gradu dobiće u dužini od 140 metara, a u okviru poslova planirana je izgradnja biciklističke staze, rekonstrukcija kolovoza i parking-mesta.

Kako se navodi u dokumentaciji, nosilac izrade urbanističkog projekta je Preduzeće za inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje "Slavija Proking" d. o. o. iz Beograda, a investitor je Grad Beograd, odnosno, Sekretarijat za investicije. Prema aktuelnom planu, ulica Strahinjića Bana na ovom delu ostaće jednosmerna iz pravca ulice Pjarona de Mondezira ka ulici Rige od Fere.

- Cilj uređenja ovog dela ulice je ostvarenje veće površine za kretanje i odmor pešaka i umirenje kolskog saobraćaja, uz uvođenje biciklističke staze i zadržavanje parkiranja - precizira se u planu. - Uz kolovoz je idejnim rešenjem predviđena jednosmerna biciklistička staza širine 1,20 metara, sa zaštitnim trakama od po 50 centimetara sa obe strane. Parkiranje je obezbeđeno između stabala drveća, sa obe strane kolovoza. Idejnim rešenjem obezbeđena je i širina trotoara od dva metra sa obe strane ulice.

OD FRANCUSKE DO DUŠANOVE ULICE

POSLEDNjA rekonstrukcija dela ulice Strahinjića Bana počela je krajem avgusta 2018. godine, a iako je bilo planirano da se završi do 20. oktobra, simbolično, na 74. godišnjicu oslobađanja Beograda od fašizma, posle nekoliko odlaganja privedeni su kraju u februaru 2019. godine. U novo ruho bio je presvučen potez od Francuske ulice do Dušanove, a ovaj deo je posle radova pretvoren u pešačku zonu. Radovi su tada, kako su se pravdali gradski oci, kasnili zbog nedostatka majstora koji postavljaju ploče, a bili su zauzeti na drugim poslovima u gradu.

U ovom delu saobraćajnice biće ukupno 56 parking-mesta. A na raskrsnici sa Ulicom Pjarona de Mondezira planirana je izgradnja velike površine namenjene za kretanje pešaka, od opeke sa postavljenim klupama.

Foto P. Milošević

 

S obzirom na to da je Ulica Strahinjića Bana poznata i po velikom broju stabala, najavljena rekonstrukcija ne bi trebalo da utiče na seču postojećih. Osim toga, nadležni u projektu navode da će biti posađeno još šest novih stabala na mestima gde nedostaju u drvoredu.

Javna prezentacija urbanističkog projekta za rekonstukciju dela Ulice Strahinjića Bana biće održana u zgradi Gradske uprave od ponedeljka 15. avgusta, do idućeg utorka (23. avgust) svakog radnog dana od 9.00 do 15.00 časova. U ovom periodu, elaborat za javni uvid za potrebe izrade ovog urbanističkog projekta biće izložen i na zvaničnom sajtu Grada Beograda, u rubrici Gradski oglasi. Zainteresovani primedbe i sugestije na planirana rešenja tokom trajanja javnog uvida mogu podneti Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove najkasnije do 23. avgusta.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)