PRIVATNI PARKINZI ZA MANJE GUŽVE: Gradonačelnik Aleksandar Šapić-biće dodatnih mesta za ostavljanje automobila u centru prestonice

S. V. - A. V. V.

25. 06. 2022. u 08:45

TRAŽIĆU izmenu odluke kako bi i privatnicima omogućili da grade parkinge, po standardima koje grad propiše.

ПРИВАТНИ ПАРКИНЗИ ЗА МАЊЕ ГУЖВЕ: Градоначелник Александар Шапић-биће додатних места за остављање аутомобила у центру престонице

Foto Z. Jovanović

Beograd ima veliki problem sa nedostatkom garaža i mesta za ostavljanje vozila, a nema ni dovoljno mogućnosti niti sredstava da pravi nova. Takva praksa postoji u svim većim gradovima Evrope, a kod nas to nije dozvoljeno. Zašto ne bismo dozvolili ljudima, koji kupe staru kuću i sruše je, da na tom mestu umesto zgrade naprave parking?

Ovako, za "Novosti", gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić objašnjava kako se može rešiti problem nedovoljnog broja parking-mesta u našem glavnom gradu. On smatra da ovo, jedno od gorućih pitanja koje remeti svakodnevni život stanovnika prestonice, može biti regulisano isto kao što su, pre par godina, u predškolski sistem uključeni i privatni vrtići.

- Zahtevaću da se ukine propis da samo JKP "Parking servis" naplaćuje i gradi parkinge i garaže - ističe, Šapić, za naš list.

- Naravno, oni će to raditi i ubuduće, ali trebalo bi dozvoliti da neko ko ispuni uslove i dobije dozvolu može da na svojoj parceli, umesto zgrade, napravi parking. Verujem da bismo tako za par godina dobili na desetine garaža u Beogradu, a grad ne bi dao ni dinar za to.

Ako bi se ova ideja realizovala, cenu privatnih parkinga bi diktiralo tržište.

- Tako bismo, preko noći u centru grada dobili nova mesta. Veliki broj firmi bi odmah počeo da zakupljuje obližnje garaže - kaže Šapić.- Kada dođete do centra nekog evropskog grada, svuda vas čeka oznaka za garažu. Zašto takav dobar primer ne bismo "preslikali" i kod nas.

Foto M. Anđela

Šapić naglašava da će se nastaviti sa planiranim projektima poput izgradnje garaža u Skerlićevoj, Vlajkovićevoj, na Studentskom trgu, u Fruškogorskoj ulici kod Kosančićevog venca, te kod hale "Pinki" u Zemunu.

Buduća garaža u Skerlićevoj na Vračaru, kod Narodne biblioteke i Hrama Svetog Save imaće 368 mesta, a ispred "Pinkija" 150. Inače, poslednja podzemna garaža u glavnom gradu izgrađena je pre 17 godina i to ispod Starog dvora.

Foto: M.Anđela

SKERLIĆEVA

POČETKOM aprila, Grad je raspisao tender za izgradnju parkirališta u Skerlićevoj na Vračaru, a u januaru za ono kod "Pinkija". Prema planu, građevinci bi posle nove godine trebalo da počnu sa radovima u Skerlićevoj gde su, na 11.660 kvadrata, planirana tri nivoa sa 368 mesta za vozila, od kojih će 20 biti za osobe sa invaliditetom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega