BAJLONIJEVA PO UZORU NA PALILULSKU: Otvorena tržnica u Skadarliji biće potpuno srušena i umesto nje izgrađena nova

Š. Marović

22. 06. 2022. u 11:23

SKADARSKA pijaca, građanima prestonice poznatija kao Bajlonijeva, biće potpuno rekonstruisana, a Grad je raspisao tender za izradu tehničke dokumentacije vredan 37 miliona dinara.

БАЈЛОНИЈЕВА ПО УЗОРУ НА ПАЛИЛУЛСКУ: Отворена тржница у Скадарлији биће потпуно срушена и уместо ње изграђена нова

Foto N. Skenderija

U planu je da se tržnica nastala 1927. godine potpuno sruši i na njenom mestu sagradi nov objekat poput Palilulske pijace sa podzemnom garažom.

Prostor kompleksa koji se nalazi u Ulici Džordža Vašingtona i preko puta čuvene boemske četvrti Skadarlije zadržaće pretežno uslugu prodaje namirnica, a biće povećan kapacitet tezgi za oko 15 odsto, te će ih biti oko 400.

- Potrebno je izraditi geodetsku dokumentaciju, idejno rešenje pijace Skadarlija i nadzemni deo metro-stanice, zatim urbanističko rešenje, projekat za građevinsku dozvolu i izvođenje - jasno je precizirano u dokumentaciji. - Svi postojeći zidani i montažni objekti u okviru kompleksa se uklanjaju. Nova pijaca vrši se na prostoru sadašnje, izgradnjom podzemnih etaža garaže sa pratećim tehničkim prostorijama i trgom. On može biti organizovan na dva međusobno povezana i delimično natkrivena nivoa, prema prvonagrađenom rešenju.

Tako će građani prestonice, posle najavljene rekonstrukcije, imati i višeetažnu garažu kapaciteta oko 400 vozila, kojoj će se pristupati iz Ulice Đorđa Jovanovića. Biće urađen i magacinski prostor, rashladne komore, smećara i pristup dostavnih vozila.

- Takođe, natkriveni trg na nultom nivou sistemom platoa i blagih rampi biće povezan sa istim na prvoj etaži, a predviđa se mogućnost da ovaj deo radi u svim vremenskim uslovima - navodi se. - U ovoj celini su objekti uprave, trgovine prehrambenih proizvoda, mesa (oko 26 odsto), ribe (oko 11 odsto), pekara (oko 8 odsto), kao i mlečna hala. Ukupna površina lokala je minimum 1.600 kvadrata.

Svi nivoi biće međusobno povezani liftovima, platformama za prenos tereta i stepenicama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (2)

NEMAMO MI TAMO ŠTA DA TRAŽIMO: Poznata pevačica pozvala na POVLAČENJE Srbije sa Evrovizije