PLATO KASNI ČETIRI MESECA: Istekao rok za uređenje prostora ispred Doma Narodne skupštine

Š. MAROVIĆ

21. 06. 2022. u 12:00

OBNOVA platoa ispred Doma Narodne skupštine teče veoma sporo, a rok od četiri meseca od uvođenja izvođača u posao istekao je još polovinom februara.

ПЛАТО КАСНИ ЧЕТИРИ МЕСЕЦА: Истекао рок за уређење простора испред Дома Народне скупштине

Foto I. Marinković

Uređenje spoljašnjeg prostora jedne od najlepših prestoničkih zgrada, koje izvode radnici preduzeća "Beograd put", košta 80 miliona dinara.

Na levoj strani, gledano iz pravca Trga Nikole Pašića, postavljene su nove kocke, dok na desnom delu to tek treba da se uradi u narednom periodu. Ipak, lepo vreme trebalo bi dodatno da ubrza neimare, kako bi posao što pre bio priveden kraju. Deo prostora biće asfaltiran, kako bi se automobilima lakše došlo do ulaza u ovo zdanje.

Na gradilištu je nekoliko mašina, a dopremljene su i kocke koje će se nekad i ugraditi. Biće završeno i hortikulturno uređenje i ozelenjavanje prostora, a urađeno je i nekoliko manjih fontana.

Projekat inače predviđa kompletnu zamenu podloge i nivelaciju ploča, a rešenjem je zadržan postojeći izgled platoa uz blage korekcije nivelacije i same geometrije. Ceo posao radi se pod budnim okom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, a finansijer je Narodna skupština. Predviđena je kompletna rehabilitacija zastora od kamenih kocki površine 4.500 kvadrata korišćenjem postojećih ploča, uz prethodnu obradu i dodavanje određene količine novih istog kvaliteta i mehaničkih osobina i izgleda kao originalnih.

DEVASTIRANO

PLATO ispred Doma Narodne skupštine godinama unazad bio je potpuno devastiran i uništen, a građani su neretko zapinjali za iščupane kocke. Totalno uništenje ovaj prostor doživeo je 2020. godine, kada su se ispred ovog zdanja održavali masovni protesti. Huligani su tada počupali veliki broj kocki, a trava je bila potpuno uništena.

Da je ovaj plato bio zreo za sređivanje jasno je čitavu poslednju deceniju. Njegova detaljna rekonstrukcija najavljena je još pre šest godina kada je izabrano pobedničko rešenje za obnovu tri trga, među kojima je i Trga Nikole Pašića, u okviru kojeg bi se sređivao i prostor ispred parlamenta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!