RETKO KO ČISTI ZA LJUBIMCEM: Udruženje Animal rescue sprovodi kampanju "Pokupi da te se pas ne stidi"

A. Z. Klisurić

11. 06. 2022. u 11:21

SVE je manje vlasnika koji skupljaju izmet svojih ljubimaca na ulicama Beograda.

РЕТКО КО ЧИСТИ ЗА ЉУБИМЦЕМ: Удружење Animal rescue спроводи кампању Покупи да те се пас не стиди

Foto M. Anđela

Udruženje građana Animal Rescue pokrenulo je kampanju pod nazivom "Pokupi da te se pas ne stidi", a glavni cilj im je da apeluju na neodgovorne vlasnike da više pažnje posvete ovom problemu. U prilog tome kolike razmere je poprimila nebriga pojedinih građana, govori i podatak da ekipe "Eko-patrole" na Starom gradu dnevno pokupe preko 30 kilograma psećeg izmeta na ovoj opštini.

Kako su za "Novosti" rekli u ovoj organizaciji, ideja o kampanji javila se kada su uvideli koliko vlasnika se ponaša nesavesno i u nadi da će ih kroz apele motivisati da ne ostavljaju ruglo po ulicama. U tom cilju su odštampali i plakate sa natpiisom "Pokupi da te se pas ne stidi".

- Ova kampanja prvi put je pokrenuta prošle godine na Vračaru i zaista je bilo efekta, javljali su nam se građani da su u mnogo manjoj meri zaticali na ulicama pseći izmet.

Foto Privatna arhiva

U opštini Stari grad prošle godine oformljena je "Eko-patrola", a četvoročlanoj ekipi jedan od mnogobrojnih zadataka je i sakupljanje psećeg izmeta.

- Imamo pet reona na opštini i mašinu koja usisava izmet - priča za novosti Čaba Bičkei, jedan od radnika "Eko-patrole".

- Situacija je najgora nakon večernjih i ranih jutarnjih šetnji ljubimaca, popodne kada ima više ljudi na ulicama i vlasnici više brinu. U opštini Stari grad najviše ovakvih problema ima u Hilandarskoj, Palmotićevoj, Solunskoj i Ulici cara Dušana. Svakog dana dvojica iz ekipe sakupljaju izmet, dosta pažnje je usmereno upravo ka ovom problemu.

Odlukom o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca za ovo bahato ponašanje vlasnika propisana je kazna od 10.000 dinara. Međutim, retko kad nadležni uspeju da sankcionišu vlasnike ljubimaca, jer je neophodno da ih komunalni milicionari uhvate na delu kako ostavljaju izmet ljubimaca na ulici.

IZVOR PARAZITA

RAZLIČITE bolesti mogu da se prenesu ako deca koja se igraju dotaknu pseći izmet. Na taj način se prenose neki paraziti. Takođe, pseći ostaci truju travu, cveće i rastinje. Razlaganje traje od nekoliko nedelja do više od mesec dana, u zavisnosti od vremenskih uslova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a