INVAZIJA KOMARACA U BEOGRADU: Večeras i sutra zaprašivanje na najmanje osam lokacija

Tanjug

12. 05. 2022. u 09:37

SEKTOR ekologije i unapređenja životne sredine JKP "Gradska čistoća" započeo je akciju suzbijanja odraslih jedinki komaraca na teritoriji Beograda, koja je planirana za večeras, ali i sutra u terminu od 18 do 24 časa, izjavila je Mirjana Cakić, iz JKP "Gradska čistoća".

ИНВАЗИЈА КОМАРАЦА У БЕОГРАДУ: Вечерас и сутра запрашивање на најмање осам локација

FOTO: Ciklonizacija Novi Sad

Sugrađani su sa pet lokacija u gradu već poslali prijave ovom preduzeći o pojavi odraslih komaraca.

- Ekipe Gradske čistoće još od marta sprovode larvicidne tretmane. S obzirom na to da smo april imali nešto hladniji, sa toplijim vremenom i sredinom maja bilo je očekivano da se pojave odrasle jedinke komaraca iz roda edes, to su takozvani rečni, odnosno šumski komarci. Sa prvim prijavama i Gradska čistoća je krenula u akcije suzbijanja - rekla je Cakićeva za Tanjug.

Ona je rekla da monitoring pokazuje da dolazi do povećane brojnosti odraslih jedinki komaraca, pa je akcija suzbijanja komaraca počela juče.

Akcije sa zemlje i sa vode radiće se na lokalitetima Ada Ciganlija, Makiš, Košutnjak, Topčider, Hajd park, nasip od Bloka 45 ka Ostružničom mostu, Surčinsko polje, Park prijateljstva i ostalim, precizirala je Cakićeva.

- Za sada se akcije sprovode sa pet terenskih vozila i sa jedni čamcem. Apelujemo na sugrađane da ekipama dozvole nesmetan rad. Ukoliko primete naše vozilo koje stvara velike količine magle, da se sklone sa lokacije ili da zadrže dah na nekoliko sekundi kako se ne bi zakašljali - objasnila je Cakićeva.

Ona je istakla da su sredstva koja se koriste odobrena od Ministarstva za zaštitu životne sredine i upisana u Privremenu listu biocidnih sredstava, te da "nema razloga za strah".

Cakićeva je takođe apelovala na pčelare da preduzmu potrebne mere kako bi zaštitili te insekte.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Kako se NJegoš zapravo zvao? Oslovljavali su ga sa Petar i Rade, ali je njegovo kršteno ime bilo drugačije

MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Kako se NJegoš zapravo zvao? Oslovljavali su ga sa Petar i Rade, ali je njegovo kršteno ime bilo drugačije

VLADIKA PETAR II Petrović NJegoš bio je i ostao upamćen kao vrlo harizmatična ličnost, markantni vladar, ali i duboko prosvetljena misaona figura o čemu svedoče njegova znamenita književna dela. Iako su u usmenoj tradiciji i pisanoj istoriji njegov lik i delo opšte poznati, neki bitni detalji iz njegovog života slabo su poznati.

08. 12. 2022. u 18:51

Komentari (0)

ZAHAROVA O IZJAVI BORELJA DA NA BALKANU NE ZNAJU KO JE PUTIN: Degradacija Zapada ne znači da je u toku isti proces i kod drugih naroda