GROBLJE ZA LJUBIMCE GOTOVO TEK NA LETO: Radovi na večnom počivalištu za kuce i mace u Bloku 51 na Bežaniji i dalje traju

J. D.

26. 04. 2022. u 08:51

NA DUGO najavljivano otvaranje groblja za kućne ljubimce na Bežanijskoj kosi moraćemo da pričekamo do leta.

ГРОБЉЕ ЗА ЉУБИМЦЕ ГОТОВО ТЕК НА ЛЕТО: Радови на вечном почивалишту за куце и маце у Блоку 51 на Бежанији и даље трају

U martu 2021. počela je gradnja, Foto Beoinfo

Prvobitne najave po kojima su radovi trebali da budu završeni krajem prošle godine su se izjalovile, ali ohrabruje činjenica da su radnici uveliko u poslu i paralelno obavljaju dve faze radova.

U prvoj fazi je u toku izgradnja interne saobraćajnice, parkinga, staza i administrativnog objekta. Dok su u drugoj započeli radovi na izgradnji spalionice - objekta za uklanjanje životinjskih ostataka.

- Kompleks će se prostirati na površini od skoro 15.000 kvadrata, od čega će više od 4.000 kvadrata biti prostor namenjen za sahranjivanje ljubimaca, dok će zelenilo biti na površini od 6.000 kvadrata - objašnjavaju nadležni iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju.

- Završen je i veći deo konstrukcije glavne saobraćajnice i izbetonirane su pešačke staze kao i one unutar leja.

Projekat groblja iz 2019. Foto Beoinfo

Groblje kućnih ljubimaca u Bloku 51 u prvo vreme imaće 730 mesta kolumbarijuma i rozarijuma, 839 grobnih parcela za male, srednje i velike kućne ljubimce, kao i 760 grobnih mesta za vlasnike koji žele da na poseban način obeleže grobno mesto kućnog ljubimca. U zadnjem delu je planiran krematorijum i slobodna površina za neke životinje iz zoološkog vrta koje su većeg gabarita. Po završetku izgradnje, objekat će biti predat nadležnoj organizacionoj jedinici grada, a upotrebu i održavanje sprovodiće nadležno javno komunalno preduzeće.

Foto Arhiva

Na samom početku radova, pre dve godine, najavljeno je da će se životinje sahranjivati na civilizovan način, kao i da bi izgradnja ovog projekta trebalo da bude povod za razgovor o benefitima za odgovorne vlasnike ljubimaca. Takođe, izgradnja ovog kompleksa konačno bi trebalo da reši muku ljubitelja životinja koji svoje ljubimce godinama zakopavaju na nelegalnim "grobljima", od kojih je najčuvenije u Miljakovačkoj šumi.

PARIZ, RIJEKA I LONDON

GROBLJE za ljubimce iz Rijeke koje je, uz londonsko i parisko, jedno od najstarijih u Evropi, postojalo je još od početka 20. veka sve do 2004. godine, kada je zbog izmene zakona ugašeno i dobilo spomenički karakter.

Hrvati su, međutim, pre dve godine u Zagrebu otvorili moderni kompleks nazvan "Spomengaj", u kome građani mogu svoje kuce i mace sahraniti ili kremirati. Zvanično najstarije groblje za životinje koje i dalje funkcioniše nalazi se u Hartsdejlu u NJujorku i postoji 125 godina.

EGIPAT

PROŠLE godine u Egiptu je otkrivena gotovo 2.000 godina stara grobnica za koju se veruje da predstavlja najstarije groblje životinja u istoriji. Ostaci pasa, mačaka i majmuna pronađeni su sa ogrlicama od školjki, stakla i kamenih kuglica, a kako kažu naučnici, nijedna od životinja nije usmrćena od ruke čoveka, odnosno žrtvovana, već je reč o jedinkama koje su umrle od starosti ili bolesti i vrlo pažljivo sahranjene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Voće bez ostataka pesticida u Maxi supermarketima