SAOBRAĆAJNI ZNACI STALNA META VOZAČA: Ekipe JP "Putevi Beograda" imale pune ruke posla zbog oštećenih tabli širom prestonice

A. VOJINOVIĆ

26. 04. 2022. u 07:52

OŠTEĆENI i oboreni saobraćajni znaci u prestonici umeju da zadaju prave muke učesnicima u saobraćaju.

САОБРАЋАЈНИ ЗНАЦИ СТАЛНА МЕТА ВОЗАЧА: Екипе ЈП Путеви Београда имале пуне руке посла због оштећених табли широм престонице

Foto Beokom

Iako su razlozi zbog kojih se dešavaju oštećenja na tablama različiti, vozači četvorotočkaša često budu glavni krivci zašto mnogobrojni znakovi završe na asfaltu. A da ove situacije nisu nimalo retke u glavnom gradu pokazuju poslednji podaci iz Gradske uprave gde su nadležni samo od početka ove godine imali više od sto naloga za popravku saobraćajne signalizacije, a lane ukupno 348.

Kako su za "Novosti" rekli u Javnom preduzeću "Putevi Beograda", oštećenja na saobraćajnim znacima se dešavaju tamo gde je prometnost i saobraćaja i ljudi intenzivnija, odnosno na potezima gde i ima više ovih obeležja, a to je teritorija centralnih prestoničkih opština.

- U 2022. godini do sada je izdato ukupno 115 naloga izvođačima radova za popravku saobraćajnih znakova na osnovu opravdanih prijava, a prošle godine mnogo više - kažu, za naš list, u ovom preduzeću.

- Za popravke su zaduženi izvođači radova s kojima JP "Putevi Beograda" imaju potpisane ugovore, a brzina popravke oštećenja zavisi od hitnosti, nivoa oštećenja i plana dinamike radova izvođača.

Foto Beokom

Prema iskustvu nadležnih iz ovog gradskog preduzeća, različiti faktori utiču na oštećenja ovih tabli u prestonici. To su rok trajanja znakova, namerna oštećenja za koja su krivi vozači automobila, zatim vandalizam pojedinaca. Na obaranje obeležja mogu uticati i nepredviđene situacije kao što su saobraćajne nezgode, ali i izvođenje određenih radova i drugo.

Stanovnici prestonice u prethodnom periodu zatrpali su "Beokom servis" fotografijama na kojima su prikazani oboreni ili nakrivljeni znakovi pored puta. Beograđani su nadležnim skrenuli pažnju na oštećenu saobraćajnu signalizaciju na autobuskom stajalištu kod Ekonomskog fakulteta, zatim kod Tržnog centra "Rajićeva", u Višnjičkoj ulici kod raskrsnice s Vojvode Micka, kao i u Bajronovoj ulici u blizini parka.

Tabla na Karaburmi, Foto Beokom

DUPLO "STOP" PRAVILO ZABUNU

VOZAČIMA automobila probleme u saobraćaju umeju da prave i nepravilno postavljeni znaci. Tako je prošle godine na uglu Palmotićeve i Hilandarske ulice znak "stop" bio smešten na kraju obe ove saobraćajnice, pa građani za volanom nisu znali ko ima prvenstvo prolaza. Crvena tabla čekala je sve koji su se vozilima spuštali duž Palmotićeve kako bi se uključili u Džordža Vašingtona, pa su vozači čekali da propuste auto iz Hilandarske, ne znajući da i oni imaju svoje "stop".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!