BRODOM DO ŠKOLE I POSLA: Do kraja sledeće godine javni prevoz i na rekama

B.B.

22. 04. 2022. u 14:22

DO kraja sledeće godine, Beograđani će, umesto autobusa, za prevoz moći da koriste i brodove. Kako je najavio Goran Vesić, zamenik gradonačelenika, za početak će se za javni prevoz koristiti dva putnička broda, a "plovni park" će biti proširen sa još osam brodava. "Zeleno svetlo" za "start" mora dati nov saziv Skupštine grada. Trasa će imati dve linije crvenu, od bloka 45 do SRC "Milan Gale Muškatirović" i plavu, od Borče do Ade Huje, i obe će biti puštene u tri faze, odnosno tri godine.

БРОДОМ ДО ШКОЛЕ И ПОСЛА: До краја следеће године јавни превоз и на рекама

Foto A. Stanković

Prema rečima Vesića, građani će koristiti rečni javni prevoz na isti način i pod istim uslovima kao što u okviru ITS funkcionišu linije ostalih podsistema javnog linijskog prevoza putnika, autobuski, tramvajski, trolejbuski, što znači da će i na ovim linijama važiti Beogradska kartica.

- Počećemo sa dva broda, da bi 2024. i 2025. godine u saobraćaj bila puštena još po četiri svake godine - naveo je Vesić. - Beograd ima skoro dve stotine kilometara rečne obale na dve velike evropske reke. Neverovatno je da obale ne samo da nisu bile uređene i povezane sa gradskim jezgrom nego da reke nisu korišćene za javni prevoz. Skoro osam godina sam se borio da se stvore svi normativni preduslovi da Beograd dobije rečni prevoz. Sada smo u tome uspeli za bolji i kvalitetniji javni prevoz koji je ekološki prihvatljiv

Crvena linija, u fazi A povezovaće - Blok 70 - Adu Ciganliju - TC "Galerija" - Brankov most. Faza B kreće od Bloka 45 - Blok 70 - Ada Ciganlija - TC "Galerija" - Brankov most i Faza C od Bloka 45 - Blok 70 - Ada Ciganlija - TC "Galerija" - Brankov most - Beton hala - SRC "Milan Gale Muškatirović".

Plava linija od Borče do Ade Huje biće, takođe, puštena u tri faze, odnosno tri godine i to su Faza A: Zemun kej - SRC "Milan Gale Muškatirović", Faza B: Borča - Zemun kej - SRC "Milan Gale Muškatirović" i Faza C: Borča - Zemun kej - SRC "Milan Gale Muškatirović" - Ada Huja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista