KOD LEKARA, PA ONDA U ŠKOLU: Upis u osmoletke počinje 1. aprila, očekuje se više od 16.000 malih đaka

B. Borisavljević

10. 03. 2022. u 07:52

UPIS u prvi razred počinje 1. aprila, a u domovima zdravlja se već uveliko obavljaju pregledi predškolaca, kako bi deca dobila zdravstvenu potvrdu. U Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu navode da je, tokom proteklih deset godina, broj prvaka bio između 16.000 i 17.000, pa se očekuje da tako bude i ove godine.

КОД ЛЕКАРА, ПА ОНДА У ШКОЛУ: Упис у осмолетке почиње 1.  априла, очекује се више од 16.000 малих ђака

Foto A. Stevanović

Pedijatrijske službe u domovima zdravlja su se dobro organizovale, pa nema većih gužvi i dužeg čekanja. Pregledi su počeli još u februaru, tako da su mnogi predškolci već dobili potvrdu da mogu da "uđu" u učionicu. Roditelji najpre, od izabranog pedijatra, treba da uzmu zbirni uput za pregled kod specijalista.

- Preglede za buduće prvake počeli smo pre tri nedelje - kaže dr Dejan Jonev, pedijatar u DZ "Dr Simo Milošević" na Čukarici. - Sa mišljenjem očnog, ORL, fizijatra, stomatologa i logopeda, kao i laboratorijskim nalazom krvne slike i urina, dete dolazi kod pedijatra, prima vakcinu i dobija pismenu potvrdu da je spremno za polazak u školu. Ista se, u elektronskoj formi, šalje školi. Naši fizijatri i stomatolozi su već bili u vrtićima, tako da roditelji nisu morali decu ponovo da vode kod tih specijalista.

Pored ličnog predavanja zahteva u obrazovnoj ustanovi, i ove godine se elektronskim putem može zakazati termin za upis i testiranje deteta, pokretanjem usluge "eZakazivanje" na portalu "eUprava". Mame i tate ne moraju više da donose dokumentaciju za upis.

- Dovoljno je da roditelj elektronski zakaže termin, dovede dete u zakazanom terminu i da kod sebe ima samo ličnu kartu - navode u Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu. - Sva potrebna dokumenta škola pribavlja elektronskim putem (izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o prebivalištu, uverenje o pohađanju pripremnog predškolskog programa i potvrdu o obavljenom lekarskom pregledu, odnosno lekarsko uverenje da je dete sposobno da ide u školu).

Ukoliko je pregled obavljen kod privatnog lekara, potrebno je da roditelj to uverenje donese u školu. Cene se kreću od 6.990 do 8.000 dinara, dok MMR vakcina košta oko 1.500 dinara.

GENERACIJA 2015/2016.

POLAZAK u školu je obavezan za svu decu rođenu od 1. marta 2015. do 28. februara 2016. godine.

Beograd ima 202 osnovne škole, a prošle školske godine je upisano 16.919 prvaka, što je oko 1.000 više nego u 2012. godini. Najviše ih je bilo u OŠ "Nikola Tesla" u Vinči, oko 300.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024