GAK O DOTIRANOM BORAVKU U VRTIĆU: Subvencije neće biti ukinute dok SNS upravlja Beogradom

B.B.

26. 01. 2022. u 15:20

DOK god Beogradom upravlja Srpska napredna stranka roditeljima će biti omogućen subvencionisan boravak dece i u privatnim vrtićima, izjavio je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

ГАК О ДОТИРАНОМ БОРАВКУ У ВРТИЋУ: Субвенције неће бити укинуте док СНС управља Београдом

Foto Z. Jovanović

On je istakao da se ni u jednom momentu nije razmatralo ukidanje ove Odluke grada te da će Grad Beograd i u 2022. godini nastaviti sa refundacijama roditeljima.

- Do sada smo roditeljima isplatili oko 19 milijardi dinara na ime refundacije za boravak u privatnim predskolskim ustanovama i sa tim nastavljamo  - rekao je Gak.

Kako je rekao septembra 2015. godine započet je projekat subvencionisanog boravka dece u privatnim predškolskim ustanovama za koju nema mesta u državnim.

- Pre ove odluke funkcionisalo je manje od 50 privatnih vrtića u kojima je boravilo oko 2.500 dece - istakao je Gak. - Trenutno su, u ovom sistemu,  443 privatna vrtića u kom se nalazi oko 22.000 dece. Odluke da se subvencioniše boravak dece, podstakla je sve više privatnih ustanova dečje zaštite.

Gak je istakao da i u vreme epidemije, beogradski vrtići dobro funkcionišu. Uz sve preporuke i uhodane procedure u slučaju zaraze u vrtićima, reaguje se brzo u saradnji sa Gradskim zavodom za javno zdravlje.

- Spremni smo i za ovaj talas. Do sada smo pokazali da možemo da izdržimo udare, očekujem uz veliku odgovornost i profesionalnost svih da tako prođemo i kroz ovaj talas - rekao je Gak.

On je objasnio da se u slučaju širenja virusa u vrtićima slučaj prijavljuje GZZJZ koji nakon toga izriče mere izolacije, dezinfekcije, kao i da se dalje postupanje procenjuje od slučaja do slučaja.

- Važno je da nastavimo da roditeljima i deci pokazujemo koliko su nam bitni. A za Grad Beograd, predškolsko i uopšte obrazovanje ostaje i sledeće godine prioritet. Iza nas je uspešna godina - nastavili smo da gradimo vrtiće, da obnavljamo škole, da širimo kapacitete u predškolskim ustanovama, a najvažnije da vrtiće održimo bezbednim za boravak dece i u ovim vremenima, uz veliki napor i posvećenost svih zaposlenih - rekao je Gak.

Budžet Grada Beograda za obrazovanje i dečju zaštitu za 2022. godinu je razvojan i investicioni i nastavak je višegodišnjeg trenda rasta ulaganja u jedan od najvažnijih sektora za svaki grad.

Za narednu godinu za obrazovanje i dečju zaštitu planiran je budžet u iznosu od 25 milijardi dinara.

- Nastavljamo započeti investicioni talas u obrazovnim ustanovama, ove godine najznačajnija investicija biće rekonstrukcija Devete gimnazije. Osim toga započeti su radovi na sanaciji, rekonstrukciji, obnovi još 10 škola ukupne vrednosti oko 600 miliona dinara, a spremni su projekti i za kompletne rekonstrukcije još pet škola - OŠ "Sveti Sava", OŠ "Vladislav Ribnikar", Trgovačka škola Stari grad, Sportska gimnazija, Gimnazija Mladenovac - zaključio je Gak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024