URGENTNI PUN PACIJENATA: Prelomi kuka i ručnog zgloba najčešće posledice pada na ledu

Tanjug

24. 01. 2022. u 17:36

OD kako su Srbiju pogodili ledeni dani na odeljenju ortopedije Urgentnog centra u Beogradu značajno je povećan broj pregleda i prijema zbog povreda zadobijenih padovima na ledu, rekao za Tanjug doktor UC-a Marko Vučetić, te naglasio da se najčešće radi o starijim pacijentima sa povredama ručnog i ramenog zgloba, kao i kuka.

УРГЕНТНИ ПУН ПАЦИЈЕНАТА: Преломи кука и ручног зглоба најчешће последице пада на леду

Foto M. Anđela

Naglasio je da je prelom kuka kod starijih osoba ozbiljnija povreda, koja zahteva hospitalizaciju i duži oporavak.

-Običan pad sa sopstvene visine može biti dovoljan da napravi prelom kod starije osobe. Prelomi kuka mogu biti kobni za te pacijente, ali dosta su nezgodni i prelomi ručnog zgloba i ramena, jer ih ograničavaju u normalnim aktivnostima, rekao je Vučetić.

Vučetić je istakao da je trenutno na UC veći procenat pacijenata sa prelomima i povredama za kućno i ambulantno lečenje uz praćenje procesa oporavka, nego onih koji zahtevaju bolničko lečenje.

Kada su u pitanju građani koji su pali, ali nisu potražili stručnu pomoć, doktor je upozorio da se povređeni, ukoliko se dan ili dva posle pada pojavi otok i intenzivniji bol, moraju javiti u dežurnu ortopedsku ustanovu radi radiografije povrede i dalje dijagnostike.

Vučetić je ocenio da mladi povrede najčešće zadobijaju zbog nepažnje i žurbe, kao i zbog držanja ruku u dzepovima zbog čega je smanjena pokretljivost i ublažavanje pada.

Istakao je da padovi kod mlađih ljudi imaju za posledicu povrede i traume većeg intenziteta.

U izjavi za Tanjug Vučetić je posavetovao starije sugrađane da ne izlaze napolje bez preke potrebe dok traje poledica i upozorio mlade da budu pažljiviji.

BONUS VIDEO - RUSKI HELIKOPTERI „KAMOV-32“ STIŽU U SRBIJU: Najbolja mašina za gašenje požara

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZA BAS STANICU JOŠ 20 MILIONA EVRA: Čeka se završetak prve faze radova na autoBuskom čvorištu u Bloku 42