PROTA GLAĐU TRAŽI IZLAZ? Deo Glamočke bespuće otkako je grad prodao plac gde je nekada bio put

J. DINČIĆ

21. 01. 2022. u 09:23 >> 12:18

KOLIKO puta je građevinska inspekcija zatvarala gradilište u Glamočkoj ulici na Zvezdari i stopirala radove, ne može ni da se izbroji.

ПРОТА ГЛАЂУ ТРАЖИ ИЗЛАЗ? Део Гламочке беспуће откако је град продао плац где је некада био пут

Ratko Nikolić, Foto Z. Jovanović

Uprkos brojnim zabranama, investitor je uvek nastavljao radove koji su u potpunosti zatvorili prolaz, odnosno privremeni put koji se ovde nalazio decenijama. I koji je Grad privatniku prodao kao plac u svom vlasništvu.

Pojedini građani su se u međuvremenu snašli, što uz pomoć Grada što Opštine, i dobili izlaz, ali bez prolaza i "zazidan" i dalje je ostao plac sveštenika u penziji Ratka Nikolića. Ova porodica ne može iz svog dvorišta na ulicu kojom su prolazili skoro osamdeset godina.

- Duže od pola godine ne možemo da izađemo iz dvorišta automobilom, nedavno kad je pao onaj sneg osećali smo se kao da smo u pećini, nije nam bilo mrdanja. Pitam sve nadležne, kada ćete me osloboditi? Dolazili su i inspekcija i komunalna milicija i obećavali da će se sve razrešiti, ali ništa od toga - kaže prota. - Ako se ovako nastavi, ja ću u ponedeljak pred gradsku kuću, da štrajkujem glađu u svojoj osamdesetoj godini, jer ništa mi drugo ne preostaje.

Foto Arhiva

Sveštenikovi i problemi komšija počeli su i pre gradnje na placu koji je Grad prodao jednom građaninu bez obzira na to što se ovde decenijama nalazio put. Očigledno neucrtan i nelegalan. Osim zbog gradnje na bivšem putu, sveštenik je zazidan već samom činjenicom da je put pretvoren u plac druge osobe koja na njemu zida delimično bespravno. Naime, Sekretarijat za inspekcijske poslove je od avgusta, kad je gradnja na privatnom placu, odnosno bivšem putu, započeta, utvrdila da investitor poseduje rešenje kojim se odobravaju radovi na rekonstrukciji objekta na ovom zemljištu, kao i prijavu o početku radova.

Foto Arhiva

- Inspektor je utvrdio da je investitor odstupio od izdatog rešenja GO Zvezdara i izveo radove za koje je neophodno pribaviti građevinsku dozvolu iz Zakona o planiranju i izgradnji - objašnjavaju u Sekretarijatu za inspekcijske poslove. - Doneto je rešenje kojim se investitoru nalaže obustava radova odmah po obaveštavanju kao i pribavljanje građevinske dozvole u roku od 30 dana.

Vandrednim inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da je investitor nastavio sa izvođenjem radova nakon izrečene mere obustave, pa je doneto rešenje o uklanjanju izvedenih bespravnih radova koje je u postupku uručenja. Po dostavljanju dokaza o prispelom rešenju, građevinski inspektor će u zavisnosti od utvrđenog činjeničnog stanja preduzeti dalje mere iz svoje nadležnossti.

Po svemu sudeći, gradnja nije jedini problem "zazidanog" sveštenika. I da nje nema, ova porodica bi morala tuđi plac da koristi kao put. Zato bi Opština i Grad morali da pronađu rešenje kakvo su našli za nekoliko porodica iz iste ulice, otvorivši im izlaz mimo tuđeg placa.

RADOVI U DECEMBRU

POSLEDNjI put o ovom problemu "Novosti" su pisale u decembru prošle godine kada su neimari varili konstrukciju na koju će biti postavljeni paneli, kako bi bio proširen objekat namenjen tehničkom pregledu vozila koji se ovde gradi. Radovi su se sprovodili uprkos traci o zatvorenom gradilištu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!