ZGRADA SE URUŠAVA SKORO ŠEST MESECI: Padanje delova zida sa višespratnice u Vidovdanskoj ulici se nastavlja

J. DINČIĆ

19. 01. 2022. u 08:51

TAČNO pola godine zidovi obrušene zgrade u Vidovdanskoj ulici na Vračaru "vise" u vazduhu, a stanari sa strepnjom svakodnevno gledaju kako delovi njihovih nekadašnjih domova završavaju u dvorištu.

ЗГРАДА СЕ УРУШАВА СКОРО ШЕСТ МЕСЕЦИ: Падање делова зида са вишеспратнице у Видовданској улици се наставља

Foto N. Skenderija

Do novog obrušavanja došlo je pre samo nekoliko dana, tačnije u utorak pred zoru, kada su deo hodnika stana na prvom spratu, kuhinje i spavaće sobe završili u rupi. Cigle i prašina prekrili su delove ormana, cipelarnika, stolica i sudo ašina koji su nekad bili delovi nameštaja u ovim stanovima.

Obrušavanje vračarskog zdanja iz 1939. godine, sredinom jula prošle godine, nastalo je kao posledica pobijanja šipova na susednoj parceli. Zgrada je tog dana počela da se trese od ranog jutra, zatim su počeli da pucaju zidovi, a deo višespratnice se, posle ljuljanja, urušio oko podneva. Delovi urušenih zidova s vremenom su sami otpadali, a zgrada sada ima samo jednu vertikalu. Takođe nebezbedna građevina predstavlja opasnost i po ostale objekte, čiji se temelji iznova zatresu sa svakim novim urušavanjem.

- Kako se koji zid ponovo sruši, sa njim ode i deo naših uspomena, ponekad nam se čini da bi nam bilo lakše da se sve poruši i da se naša agonija završi jer svakog dana kada odemo da vidimo u kakvom stanju je zgrada, strepimo šta ćemo zateći - priča Zorica Stanimirović, jedna od vlasnica urušenog stana. - Još čekamo na potpisivanje ugovora koji su nam obećani, ali nam se tim povodom niko ne javlja i ne znamo dokle se stiglo sa tom procedurom.

Foto Arhiva

Stanari Vidovdanske ulice nakon što im se zgrada u kojoj su živeli urušila, dobili su privremeni smeštaj u hotelu "Slavija". Nakon toga, uselili su se u stanove u svojini Grada na Voždovcu. Kako su gradski čelnici ranije najavili, radovi na izgradnji novog objekta površine od oko 1.200 kvadrata, koje će izvoditi Direkcija za izgradnju, trebalo bi da budu gotovi do kraja godine. Planirano je da oko 600 kvadrata bude namenjeno dosadašnjim stanarima Vidovdanske 2a, dok će ostalo biti za komercijalne svrhe odnosno prodaju na tržištu.

POKRADENI STANOVI

STANARI koji su iseljeni iz svojih domova sa sobom su mogli da ponesu samo najnužnije stvari, a svakom je bilo obezbeđeno po 15 minuta da uzme ono što mu treba. Međutim, ubrzo su svoje uspomene, stvari i dragocenosti počeli da viđaju na tezgama Kalenić pijace, jer su im domovi u međuvremenu opljačkani. Slučaj je odmah prijavljen policiji, ali stanovi ni dalje nisu obezbeđeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

IZMEĐU MEMŠE I SAKALE, IZMEĐU KLASIKE I MODERNOG: Dobro poznati lanac koji garantuje ugodan odmor i dobru uslugu