ZIMA RASTERALA KUPCE:Posle praznika opala prodaja na pijacama

J.D.

14. 01. 2022. u 18:53

VEOMA hladno vreme proteklih dana i nemogućnost adekvatnog čuvanja voća i povrća na tezgama primorali su prodavce da smanje ponudu na zelenim pijacama.

ЗИМА РАСТЕРАЛА КУПЦЕ:После празника опала продаја на пијацама

Večernje novosti

Uglavnom se prodaje voće i povrće koje je nabavljeno u prethodnom periodu, dok je za sveži zeleniš potrebno izdvojiti više novca. Kilogram očišćenog spanaća koje je uglavnom proizveden u staklenicima je 300 dinara.

Celer valja platiti od 100 do 140 dinara, kupus je dostigao cenu i do 100 dinara za kilogram, mada na pojedinim tezgama može da se pazari i za 60 dinara. Glavica zelene salate staje od 60 do 100 dinara u zavisnosti od veličine. Paškanat je dostigao cenu od 200 dinara, isto kao i karfiol, brokoli do 250, a kelj od 120 pa naviše...

Posle novogodišnjih i božićnih praznika, nastavljen je kao i ranijih godina trend inače slabije prodaje voća, a kupci su na većini zelenih tržnica mahom vlasnici lokalnih restorana i manjih prodavnica.

- Posle praznika je uvek ista situacija, kupci se dosta istroše za praznike, pa prodaja svakako ide slabije - ističu prodavci. - Hladno vreme svakako utiče na smanjenje posla, a oni zakupci koji dolaze na pijace uglavnom prodaju robu koja može duže da se čuva.

Na većini tezgi, cene jabuka stagniraju, ili su pak u blagom padu, a za kilogram ovog voća valja platiti najčešće od 40 do 60 dinara. Od južnog voća limun i dalje drži "jaku" cenu. Na većini pijaca košta od 150 do 250 dinara, koliko valja platiti i za kivi, mandarine mogu da se kupe najčešće za 100, a cena pomorandži je između 120 i 150 dinara, koliko su, inače, i banane. Grejp dostiže cenu do 160, a ananas se prodaje od 180 do 250 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)