NEĆE BITI SOLITERA PORED "PROKOPA": Novo rešenje biće usvojeno na narednoj sednici Skupštine grada

Š. Marović

29. 12. 2021. u 08:33

NA zatvorenoj sednici Komisije za planove, koja je održana juče, doneta je odluka da se odbaci predlog Plana detaljne regulacije kompanije "Rejlvej siti" za izgradnju dva solitera visine 50 i 80 metara u naselju Stjepan Filipović, prekoputa železničke stanice "Prokop"!

НЕЋЕ БИТИ СОЛИТЕРА ПОРЕД ПРОКОПА: Ново решење биће усвојено на наредној седници Скупштине града

Deo pored saobraćajnice nepogodan za stanovanje

Posle borbe stanara koja je trajala punih šest meseci, prostor će postati javna zelena površina, a novi PDR biće usvojen na sednici Skupštine grada krajem januara.

Brojna višemesečna okupljanja i protesti građana, ali i razgovori u Vladi sa premijerkom Anom Brnabić i glavnim gradskim urbanistom Markom Stojčićem, konačno su urodili plodom. Takođe, argumentovane primedbe stručnog tima koji je u razgovorima sa nadležnima prestavljao više od 1.500 nezadovoljnih stanara prihvaćene su kao validne, a glavni zaključak je da bi izgradnjom solitera poznato klizište moglo ponovo da "proradi".

- Komisija je juče donela zaključak da su primedbe građana sa javnog uvida prihvaćene, pa se iz nacrta PDR briše izgradnja objekata i sva ostala rešenja - ističe za "Novosti" predstavnica stanara Jelena Dinić. - Buduća namena parcele biće zelena površina, a objekat CIP-a se u planu definiše kao postojeći sa namenom društvenog centra. Ovaj PDR biće usvojen na prvoj narednoj sednici Skupštine grada krajem januara. Iako je jučerašnja sednica bila zatvorenog tipa, njoj su prisustvovala i četiri naša predstavnika, što joj daje još veću legitimnost. Investitor će svakako graditi staničnu zgradu na Prokopu, kako je i ranije predviđeno, ali ne i solitere.

Budući izgled višespratnica na Savskom vencu / Foto Promo

Borba stanara ovog dela prestonice počela je odmah pošto se na javnom uvidu našao Plan detaljne regulacije za ovaj deo prestonice, kada se u raspravu uključio i Građevinski fakultet. Oni su tada za potrebe izrade PDR, zahvaljujući primedbama stanara, u okviru ranog uvida, izradili elaborat o geotehničkim uslovima u kojima je jasno navedeno da će izgradnja kompleksa imati uticaja na stabilnost padine i tokom izgradnje i tokom korišćenja.

Stariji žitelji naselja Stjepan Filipović koje se sastoji od pet višespratnica i jedne petospratne zgrade pamte klizište koje se aktiviralo sedamdesetih godina prošlog veka, prilikom iskopa za proširenje platoa buduće železničke stanice. Tom prilikom su se, duž komletnog platoa, na kom je sada planirana izgradnja solitera, otvorile pukotine dubine od 15 do 20 metara, široke do pet metara. Klizište je tada sanirano uz pomoć potpornog zida od armiranog betona.

Foto Novosti

PREKRŠENI PROPISI

U predlogu PDR firme "Rejlvej siti" bilo je prekršeno nekoliko propisa. Planom generalne regulacije kompleks železničke stanice je površina planirana za saobraćaj, ne za stanovanje. Takođe, urbanistički parametri koji se odnose na visinu nisu poštovani, pošto na ovoj lokaciji maksimalna visina može da bude 10,5 metara, a investitor je planirao gradnju solitera visokih 30 i 80 metara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna