PAVLOV BULEVAR SPAJA SE SA MOSTOM: Nacrt plana prestoničkog budžeta za iduću godinu kreiran i na osnovu gotovo 2.000 predloga sugrađana

Š. Marović

17. 12. 2021. u 06:37

MEĐU projektima koji će se na osnovu predloga građana finansirati iz gradskog budžeta za iduću godinu je spajanje Bulevara patrijarha Pavla sa Mostom na Adi, novi izlaz na auto-put od Plavog mosta, izgradnja vodovoda u sopotskom naselju Koviona, izgradnja fiskulturne sale u Lazarevcu, ali i besplatne škole sporta u pojedinim opštinama...

ПАВЛОВ БУЛЕВАР СПАЈА СЕ СА МОСТОМ: Нацрт плана престоничког буџета за идућу годину креиран и на основу готово 2.000 предлога суграђана

Foto D. Balšić

Ovo su neki od predloga pomenuti na predstavljanju Nacrta budžeta grada Beograda koji će naredne godine iznositi više od 160 milijardi dinara (1,365 milijardi evra).

Prema rečima Gorana Vesića, zamenika gradonačelnika, koji je uz Nikolu Nikodijevića, predsednika Skupštine i Tatjanu Milivojević, sekretarku za finansije, predstavio Nacrt, tokom prethodne dve nedelje, koliko je trajala javna rasprava, 9.046 građana dalo je svoje predloge za kreiranje budžeta, a njih 1.918 će biti realizovano, ili će početi njihova realizacija u 2022. godini. Ovo je treća godina zaredom da žitelji prestonice šalju svoje predloge o načinu trošenja iz gradske kase.

- Građani su pitali kada ćemo spojiti Most na Adi sa Bulevarom patrijarha Pavla, što planiramo da počnemo na proleće - istakao je Vesić.

- Predlog je i da se rasterete naselja Medaković, Braće Jerković, Veljko Vlahović, Stepa Stepanović, Kumodraž i Banjica, odnosno da se od Plavog mosta napravi potpuno novi izlaz na auto-put i to smo predvideli budžetom. Prihvaćeni su i predlozi građana Kovione za izgradnju vodovoda, kao i za Veliko polje u Obrenovcu. Tema je i kanalizacija na levoj obali Dunava za šta je raspisan tender sa EIB za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Krnjača 2, ali se očekuje i raspisivanje tendera za izgradnju više od 80 kilometara sekundarne kanalizacije.

Saobraćajnica u Rakovici, Foto N. Skenderija

Gradu su dostavljeni predlozi za izgradnju bazena u Borči, a tokom sledeće godine plan je da se osim tog naprave još četiri velika bazena u Grockoj, Zemunu, Lazarevcu i na Vračaru.

- Građani pet opština tražili su besplatne škole sporta, pa smo odlučili da od januara deca koja žive u Lazarevcu, Mladenovcu, Surčinu, Grockoj i Novom Beogradu, dobiju tu pogodnost.

Svi građani moći će iz brošure, koju će dobiti uz "Infostan", tačno da vide koliko će novca ići za kulturu, sport, saobraćaj, socijalna pitanja. Grad Beograd će 4,52 odsto budžeta za 2022. godinu izdvojiti za kulturu, što je više od evropskog proseka.

Tatjana Milivojević, Goran Vesić i Nikola Nikodijević, Foto Beoinfo

NAJVIŠE KAPITALNIM PROJEKTIMA

KADA se posmatra budžet za narednu godinu, on je projektovan za 10,4 milijarde dinara više od procene, a najviši rast biće od poreza na dohodak građana - rekla je Tatjana Milivojević, gradska sekretarka za informisanje. 

- Izvorni prihodi planirani su u visini od 49 milijardi ili za 6,3 odsto više. Akcenat je dat na obezbeđivanju sredstava za kapitalne projekte, za koje su planirana sredstva u iznosu od 38,6 milijardi dinara ili 26,4 odsto budžeta.

BONUS VIDEO: SNEG U BEOGRADU - Formiran beli pokrivač u glavnom gradu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RODITELJI OSMAKA IZ ŽELEZNIKA U ŠOKU: Saznali pred put da im deca idu na ekskurziju - destinacija Tara