ZA JUBILEJ OBNOVA ANDRIĆEVOG DOMA: Obeleženo 60 godina od dodele Nobelove nagrade srpskom piscu

J. D.

13. 12. 2021. u 20:42

UZ autentičan raspored i izgled prostorija, ličnu zaostavštinu i uspomene pisca Ive Andrića a povodom obeležavanja 60 godina od dodeljivanja Nobelove nagrade, Muzej grada Beograda upriličio je novu stalnu postavku u nekadašnjem domu nobelovca na Andrićevom vencu.

ЗА ЈУБИЛЕЈ ОБНОВА АНДРИЋЕВОГ ДОМА: Обележено 60 година од доделе Нобелове награде српском писцу

Foto Igor Marinković

Postavka, koja je od sada digitalizovana svedoči o životu, dostignućima i vremenu u kojem je stvarao veliki nobelovac koji se upisao među dobitnike prestižne nagrade i to za epsku snagu kojom su oblikovana njegova dela,

- Upravo ovaj prostor u kojem je provodio svoj običan i jednoličan dan autentičan je podsetnik na njegovu jednostavnost i veličinu, ispunjen uspomenama na Andrića dragocen je za sve ljubitelje i poznavaoce njegovog opusa ali i sve one koji žele da se upoznaju sa njom - izjavila je Maja Gojkoivć ministarka za kulturu i informisanje prilikom otvaranja nove postavke. - Ministarstvo je prepoznalo značaj ove postavke, a obnova ovog spomen muzeja deo je šire brige države o svom kulturnom nasleđu, ali i želja da dodatno afirmišemo stvaralaštvo našeg nobelovca.

Spomen-muzej Ive Andrića otvoren je 1976. godine u stanu u kojem je pisac živeo sa suprugom Milicom Babić, a i gde je dočekao vest o velikom priznanju. Nova stalna muzejska postavka, na najbolji način prati život i stvaralaštvo jedinog srpskog nobelovca.

- Velika je čast što su u jednoj ovakvoj godini uspeli da još jedan od naših muzeja rekonstruišemo i na najbolji način prilagodimo potrebama naše publike - istakla je Jelena Medaković direktorka Muzeja grada Beograda. - U ovom muzeju imamo prvi put potpuno digitalizovan monitoring praćenja svih konzervatorskih uslova i mera.

Svečanosti otvaranju postavke prisustvovali su i Tomas Šid ambasador Nemačke, Kun Adam ambasadob Belgije, RAul Bartolome Molina ambasador Španije, Nikolas Luteroti ambasador Austrije, Pjer Košar ambasador Francuske kao i Ivan KArg gradski sekretar za kulturu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili