KOLEKTOR U BOLEČU SPAS ZA PET NASELJA: Prigradska opština planira da konkuriše za projekat "Čistija Srbija"

J. D.

01. 12. 2021. u 07:52

NA teritoriji opštine Grocka ne postoji nijedno postrojenje za preradu otpadnih voda, a čak 91 kilometar kanalizacione mreže nije ucrtan u katastar, odnosno nije izgrađen po propisima.

КОЛЕКТОР У БОЛЕЧУ СПАС ЗА ПЕТ НАСЕЉА: Приградска општина планира да конкурише за пројекат Чистија Србија

Foto P. Milošević

Kako bi se ovaj problem rešio, opština planira da se priključi realizaciji projekta "Čistija Srbija" kojim Vlada planira da u preko 80 lokalnih samouprava za pet godina izgradi komunalnu infrastrukturu i postrojenja za tretman i preradu otpadnih voda.

Uslov za apliciranje je izrada topografskih podloga koje obezbeđuje Republički katastar i geodetsko snimanje, zatim izrada planske dokumentacije u vidu urbanističkih projekata ili planova detaljne regulacije i rešavanje imovine, odnosno eksproprijacija. Tim povodom nadležni su razgovarali sa predstavnicima opštine Obrenovac koja je konkurisala u prvoj fazi konkursa.

- Primarni kolektor otpadnih voda na teritoriji naše opštine jeste Bolečki kanalizacioni sistem koji predstavlja glavni magistralni kolektor za naselja Vrčin, Leštane, Boleč, Vinča i Kaluđerica - objašnjavaju nadležni iz Grocke.

- On će se protezati sa obe strane reke Bolečice do postrojenja za preradu otpadnih voda koje treba da se izgradi na Dunavu.

Proceljena vrednost postoenja je od 11 do 13 miliona evra, Foto Arhiva Novosti

Zamišljeno je da se voda iz ovog postrojenja dalje transportuje do Velikog Sela na konačnu preradu. Za realizaciju ovog projekta usvojen je Plan detaljne regulacije, odnosno za primarne objekte prve faze za opštine Voždovac, Zvezdara i Grocka. Procenjena vrednost kolektora uz reku Bolečicu bez postrojenja iznosi od 11 do 13 miliona evra. Dužina postrojenja kroz Kaluđericu i Leštane biće 113 kilometara, a procenjena vrednost je nešto preko 27 miliona evra, dok na to treba dodati i cenu postrojenja u iznosu od 8,2 miliona evra.

Takođe, izrađeno je i idejno rešenje kanalizacionog sistema za Kaluđericu sa postrojenjem za preradu otpadnih voda u zoni reke Bolečice.

SARADNjA

REALIZACIJA najvećeg projekta izgradnje i rekonstrukcije komunalne infrastrukture, "Čistija Srbija" započela je u avgustu. Tada je potpisan aneks između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kineskih investitora CBRC i predstavnika prvih 14 lokalnih samouprava od kojih će realizacija projekta i započeti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SVEČANO: Šapić laureatima uručio Nagradu grada Beograda za 2023. godinu