GRAĐANI ĆE ODLUČIVATI O PROJEKTIMA: Rekordni budžet Grada Beograda, predlozi se podnose do 8. decembra

M. S.

25. 11. 2021. u 08:51

BUDžET Grada Beograda za 2022. godinu biće "težak" 150.404.066.186 dinara odnosno skoro 1,359 milijardi evra, a prestonica će godinu završiti sa dugom od 281 milion evra. Na predstavljanju projekta "Beograd po tvom" u sredu u Starom dvoru, najavljeno je da će sugrađani u naredne dve nedelje, moći će da se upoznaju sa planiranom raspodelom budžeta i da daju predloge za njegovo trošenje.

ГРАЂАНИ ЋЕ ОДЛУЧИВАТИ О ПРОЈЕКТИМА: Рекордни буџет Града Београда, предлози се подносе до 8. децембра

Grad će iz budžeta plaćati gradnju metroa / Foto Tanjug

Kada je reč o raspodeli gradske kase za narednu godinu, zamenik gradonačelnika Goran Vesić naveo je da će iz budžeta biti izdvojen novac za izgradnju metroa, kao i gradsku i prigradsku železnicu kao najveće infrastrukturne projekte u Beogradu u 21. veku.

- Grad će kupiti 100 novih zglobnih autobusa, a raspisujemo i tender za kupovinu 80 novih trolejbusa - rekao je Vesić. - Do kraja godine će biti potpisan ugovor između Ruske Federacije i Vlade Republike Srbije kojim će Beograd obezbediti novih 50 tramvaja. Time će 80 odsto od ukupnog broja tramvaja na ulicama biti potpuno novo.

U predstojećem periodu, u planu je gradnja Linijskog parka, kao i rekonstrukcija Muzeja Grada Beograda i Muzeja afričke umetnosti. Iz sredstava za predstojeću godinu biće rekonstruisana Deveta beogradska gimnazija, osnovna škola u Batajnici, ambulante u Pudarcima i Kamendolu, a radiće se i dom zdravlja u Železniku. A kako je najavljeno za kulturu će biti opredeljeno pet odsto budžeta.

- Sve navedeno ukazuje na pravilan razvoj Beograda i povećanje budžeta - naveo je zamenik gradonačelnika. - Na kraju tekuće godine, dugovanja Grada Beograda će iznositi 281 milion evra, dok je pre osam godina dug bio milijardu i 200 miliona, sa tadašnjim budžetom manjim 500 miliona evra. To je najveći budžet u modernoj istoriji Beograda, zbog čega sam zaista presrećan. Budžet za narednu godinu dokaz je da se privreda dobro razvija, jer se budžet, kako je rekao, "puni" porezima.

Formular za predloge sugrađani mogu do 8. decembra da pronađu na sajtu Grada, a nakon čega će svi predlozi biti razmotreni.

- Javna rasprava traje dve nedelje. Prošle godine dobili smo 10.046 predloga, a otprilike je prihvaćena jedna trećina. Na taj način pokazujemo da možemo zajedno sa građanima da menjamo budžet - rekao je Vesić. - Ovo je prilika da građani shvate da mogu da utiču na budžet Grada, jer je to novac koji njima pripada i da oni treba da se pitaju kako se pare troše.

OD NOVIH VRTIĆA DO PARKIRALIŠTA

SUGRAĐANIN sa Vračara Dušan Kragulj je rekao da je u ranijem periodu preko aplikacije dao predlog za novi vrtić na Vračaru i da je ispunjavanjem tog zahteva tokom avgusta ova opština sada bez mesta za čekanje. Danilo Pešić iz Zemuna je podsetio na svoj zahtev za rekonstrukciju Zemunskog keja koji je takođe predat putem aplikacije i zahvalio što je rekonstrukcija započeta i što je Grad prepoznao tu potrebu. Uroš Ćirić iz Lazarevca je ukazao na problem sa parking mestima u ovoj opštini, koji je rešen.

PRERADA OTPADNIH VODA

TENDER za izgradnju postrojenja za kanalizacionu mrežu raspisan je u utorak, a javna nabavka za izgradnju biće objavljena u narednih deset dana.

- Sve navedeno znači da će izgradnja kanalizacione mreže i postrojenja za preradu otpadnih voda na levoj obali Dunava početi u februaru naredne godine - istakao je Goran Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna