PANIĆEVA KUĆA U ZAŠTIĆENOJ CELINI: Zdanju u Grockoj dodeljen poseban status

J.D.

08. 11. 2021. u 17:35

PANIĆEVA kuća u Grockoj od juče se nalazi u zaštićenoj okolini. Na predlog Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada, Vlada Srbije donela je odluku o utvrđivanju mera zaštite, zaštićene okoline spomenika kulture koji se nalazi u Gročanskoj čaršiji.

ПАНИЋЕВА КУЋА У ЗАШТИЋЕНОЈ ЦЕЛИНИ: Здању у Гроцкој додељен посебан статус

Privatna arhiva

- Panićevoj kući je status spomenika kulture utvrđen 1966. godine kada je proglašena za kulturno dobro - ističu nadležni iz Zavoda. - Međutim pravnim propisima rešenje o zaštiti elaborat nije sadržao mere zaštite, te su ovom prilikom i one urađene, kao i granice zaštićene okoline.

Panićeva kuća u Grockoj, nalazi se u Bulevaru revolucije broj 64. Podignuta je u prvoj polovini 19. veka po tipu moravske kuće takozvane dunavske varijante. U njoj se nalaze četiri prostorije, trem i podrumom ispod jednog dela zgrade.

Zidana je u bondručnoj konstrukciji sa ispunom od čatme i pokrivena četvoroslivnim krovom sa ćeramidom. Objekat poseduje arhitektonske, etnografske i likovne vrednosti koje ga čine jednim od najznačajnijih tipskih predstavnika moravske kuće na području Beograda. Danas je ova kuća dobar primer čuvanja i održavanja objekta narodnog graditeljstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna