OBNOVA ZGRADE STARE OPŠTINE: Reprezentativnom zdanju s početka 20. veka u Obrenovcu biće vraćen stari sjaj

S. V.

06. 11. 2021. u 10:31

ZGRADA Stare opštine u Obrenovcu, koja je sagrađena početkom prošlog veka i predstavlja deo ambijentalne celine koja je pod zaštitom Zavoda, biće obnovljena do marta naredne godine.

ОБНОВА ЗГРАДЕ СТАРЕ ОПШТИНЕ: Репрезентативном здању с почетка 20. века у Обреновцу биће враћен стари сјај

Budući izgled simbola Obrenovca, Foto Beoinfo

Radovi su počeli prošle nedelje, a prema rečima Luke Petrovića, gradskog sekretara za investicije, ovaj objekat biće rekonstruisan, dograđen i prenamenjen u multifunkcionalni gradski centar.

Posle izgradnje novog zdanja gradske opštine i iseljenja administracije, ova građevina služila je za smeštaj ugroženih porodica, koje su tu bile sve dok nisu dobile domove. U sanaciju i tekuće održavanje zgrade Stare opštine decenijama nije ulagano.

- Kako bi se izbeglo useljavanje novih socijalnih slučajeva u ovaj objekat, opština je donela odluku da se deo zdanja do Ulice Miloša Obrenovića, koji je pod zaštitom Zavoda, rekonstruiše, dogradi i prenameni - objašnjava Petrović.

- Posle rekonstrukcije 2017. godine, gde su izvedeni samo grubi građevinski radovi i ugradnja spoljne stolarije, postojeći tavanski prostor je obnovljen.

Luka Petrović, Foto Privatna arhiva

Budući multifunkcionalni prostor u prizemlju koristiće se kao sala za prijeme, prezentacije, venčanja, izložbe... Galerija u potkrovlju namenjena je za različite radionice, okupljanja mladih.

- Postojeći podrum je rekonstruisan i dograđeno je stepenište. Bruto površina planirane dogradnje je 528 kvadrata u podrumu, prizemlju i potkrovlju. Planirane su nove vodovodne i kanalizacione instalacije, grejanje, ventilacija, spoljno uređenje, automatska detekcija i dojava požara. Vrednost radova je oko 41 milion dinara bez PDV - zaključuje Petrović.

NEKADA BILA ZADRUGA

IZVORNA namena ovog obrenovačkog zdanja nekada je bila zadruga, a u poslednjih nekoliko decenija menjao se "sadržaj" unutar prostorija. Posle zadruge, tu je jedno vreme bila smeštena opštinska uprava, odakle i naziv Stara opština. Kako su se menjale namene objekta, tako se menjao i njegov izgled - podsetio je gradski sekretar.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona