TOPILI OTPAD PORED NASELJA: Sekretarijat za zaštitu životne sredine zatvara livnicu u Barajevu

A. VOJINOVIĆ

22. 10. 2021. u 12:30

GRADSKI sekretarijat za zaštitu životne sredine stavio je tačku na rad firme "Most eksport-import d. o. o.", koja se godinama u Barajevu bez dozvole bavila topljenjem otpada.

ТОПИЛИ ОТПАД  ПОРЕД НАСЕЉА: Секретаријат за заштиту животне средине затвара ливницу у Барајеву

Barajevska livnica "Most", Foto Prinskrin

Početkom oktobra Sekretarijat je ocenio da je njihov zahtev za procenu uticaja na životnu sredinu neosnovan. Kao razloge za ovu odluku Grad između ostalog navodi da lokacija na kojoj se nalazi postrojenje nije u skladu sa Prostornim planom GO Barajevo gde je navedena zona namenjena za izgradnju stambenih objekata, kao i da se ne nalazi na dozvoljenoj udaljenosti od naselja.

Kako su "Novostima" rekli u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, "Most" je 17. 12. 2020. godine Gradskoj upravi uputio zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja zatečenog stanja na životnu sredinu, ali bez svih potrebnih podataka zbog čega je Sekretarijat od firme zatražio dopunu zahteva.

- Nakon dopuna, Sekretarijat je utvrdio da firma kojoj je izdata upotrebna dozvola za skladišta od Uprave GO Barajevo obavlja delatnost skladištenja i tretmana neopasnog otpada, te da se tretman otpada (otpadnog aluminijuma i čelika) sastoji od mehaničkog (presovanje, sečenje, briketiranje metalnih strugotina) i termičkog (topljenje u gasnim pećima koje koriste električnu energiju) tretmana - navode u ovom sekretarijatu, za naš list.

- Imajući u vidu navedeno, od Odeljenja za urbanizam, građevinske i komunalne poslove GO Barajevo zatražena je i pribavljena Informacija o lokaciji za parcelu na kojoj se nalazi postrojenje.

Posle analize podataka, nadležni su, kako navode, utvrdili da se parcela na kojoj je smeštena ova firma nalazi u zoni koja je Prostornim planom GO Barajevo namenjena izgradnji stambenih objekata u kojoj je, kao kompatibilna namena (delatnosti koje ne ugrožavaju stanovanje i životnu sredinu), moguća i izgradnja pojedinačnih komercijalnih i privrednih sadržaja:

- Prema mogućim negativnim uticajima na životnu sredinu, predmetno postrojenje za skladištenje i tretman neopasnog otpada spada u kategoriju V. Delatnosti ove kategorije po pravilu moraju biti locirane na bezbednom odstojanju od stambenog naselja tako da njihova funkcija ne ugrožava zdravlje i bezbednost stanovništva i ne izaziva neprijatnost susedstvu.

Budući da zakonski osnov nije zadovoljen, Sekretarijat je 4. oktobra doneo rešenje kojim je zahtev firme "Most eksport- import d. o. o". proglašen neosnovanim.

Na odluku je uticao i dopis predsednika GO Barajevo Slobodana Adamovića, od kojeg je Sekretarijat zatražio mišljenje o livnici, gde je, kako kažu, naveo da se veliki broj građana obraća Opštini sa pritužbama da se tokom noći osećaju isparenja i da se  vidi velika količina dima u okolini postrojenja, te da on, kao predsednik, smatra da funkcionisanje preduzeća koje primenjuje takav tehnološki proces - tretman otpada, na datoj lokaciji apsolutno nije prihvatljivo.

Bez urbanističkog projekta

ANALIZOM podataka, Sekretarijat za zaštitu životne sredine utvrdio je i da "Most" nije imao urbanistički projekat kojim bi se razmotrila mogućnost prenamene lokacije.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna