TRAŽE REŠENJE ZA ZEMUNSKI KEJ: Raspisan konkurs za ideju obnove obale od kule Gardoš do Pupinovog mosta

S. V.

18. 10. 2021. u 10:51

ZEMUNSKA obala, na delu od Gardoša do Pupinovog mosta, u dužini od 2,7 kilometara, biće obnovljena i uređena.

ТРАЖЕ РЕШЕЊЕ ЗА ЗЕМУНСКИ КЕЈ: Расписан конкурс за идеју обнове обале од куле Гардош до Пупиновог моста

Foto Ž. Knežević

Gradska opština Zemun, u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije, raspisala je konkurs za urbanističko-arhitektonsko idejno rešenje obalouvtrde keja kod Dunava. Rok za predaju radova je 7. decembar.

Glavni uočeni problemi na ovom području, zbog kojih se rešenje i traži, jesu devastiranje lesnog odseka zbog uticaja Dunava, odsečenost obale od lesne zaravni u svakom smislu, različiti oblici neformalnog stanovanja, prvenstveno u priobalnom pojasu, ali i u zonama oko škola. Takođe, ovaj deo Zemuna ima veoma lošu, gotovo nikakvu komunalnu infrastrukturu.

- Osnovni ciljevi izrade konkursa su očuvanje i unapređenje postojećeg ambijenta, područja koje karakterišu sremske kuće, kao i regulacija ulica sa obaveznim zelenilom i drvoredima - navodi se u konkursnoj dokumentaciji. - Takođe, tu je i zaštita prirodnih odlika lesnog Dunava i priobalnog pojasa. Biće izgrađen i hidrotehnički objekat sa potrebnim nivoom zaštite od visokih voda.

Granica ovog projekta obuhvata zonu lesnog odseka, priobalja i akvatorije Dunava od Pupinovog mosta, saobraćajnice T6, do kule Gardoš i zemunskog keja, površine oko 22 hektara, ukupne dužine 2,7 kilometara i širine 150 metara. Duž celog priobalja planiraju se pešačke i biciklističke staze, biće izgrađena i odmarališta sa klupama i česmama, mestima za parkiranje dvotočkaša... Na pogodnim mestima uz Dunav, biće i vidikovci.

Počinje obnova ulice

REKONSTRUKCIJA ulice Kej oslobođenja u Zemunu počeće narednih dana, planirano je da radovi obuhvate potez dug 1.069 metara, od Ulice Stevana Markovića do obaloutvrde.

Prema ranijim najavama nadležnih, predviđeno je da mašine ovde budu osam meseci, a naglašeno je da će biti obnovljena samo ulica, ali ne i pešačko šetalište uz Dunav.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024