ODLAGANJE OTPADA IPAK DODATNI TROŠAK: Razdvajanje stavki na računu za korišćenje usluga "Čistoće" firmama donelo veće obaveze

G. NOVAKOVIĆ - M. STANOJKOVIĆ

01. 10. 2021. u 07:52

PREDUZEćA su ipak finansijski osetila razdvajanje nadležnosti JKP "Gradska čistoća" i "Beočiste energije" na računima za komunalije!

ОДЛАГАЊЕ ОТПАДА ИПАК ДОДАТНИ ТРОШАК: Раздвајање ставки на рачуну за коришћење услуга Чистоће фирмама донело веће обавезе

Foto P. Milošević

Nadležni su uveravali da se raščlanjivanje stavki na uslugu sakupljanja i odnošnje smeća i zasebno uslugu odlaganja otpada, neće odraziti na budžet ni građana, a ni preduzetnika. Ali, avgustovski računi pokazali su da nije baš tako. Osim dosadašnjih 16,50 dinara po kvadratu lokala, pravna lica moraju da plate i dodatnih 4,16 dinara po kvadratnom metru za skladištenje otpada koje sada radi "Beočista".

Na primeru Brankice S., vlasnice jedne prestoničke firme jasno se pokazalo ko će u novoj raspodeli "snaga" podneti najveći teret. Njoj je račun za avgust ispostavila "Gradska čistoća" po ceni od 16,50 dinara po kvadratu, tako da je za prostor od 67 kvadrata dobila račun za sakupljanje i transport smeća - 1.105,50 dinara. Ali, to nije njen jedini trošak.

- Odvojeno od ovog računa, koji standardno dobijam u istom iznosu od početka godine, stigao mi je i račun za "Infostan" sa jedinom stavkom za odlaganje komunalnog otpada - navodi sugrađanka. - Ovu uslugu moram da platim još 279 dinara, odnosno 4,16 dinara po kvadratu. Shvatila sam da će stavku koje se odnose na otpad razdvojiti na računu dva preduzeća, ali da će ukupan iznos ostati isti. Ispostavilo se da za mene to ne važi.

Kada se dublje zađe u odluke koje su nadležni donosili u prethodnih godinu dana vidi se da ovo nije jedino poskupljenje koje trpe preduzetnici. U oktobru 2020. godine JKP "Gradska čistoća" korigovalo je postojeći cenovnik. Tom prilikom, sa 13,90 dinara po kvadratu, cena odnošenja smeća skočila je na 16,50 dinara, odnosno za 2,6 dinara. Tako su tada računi za, na primer, lokal od 67 kvadrata uvećani za oko 174 dinara. Kada se na to doda i stavka od 279 dinara za "Beočistu", uvedena prethodnog meseca, ispostavlja se da su od oktobra 2020. do sada računi za lokal pomenute kvadrature veći za 453 dinara. To će na godišnjem nivou iznositi čak 5.436 dinara, od prvobitnog poskupljenja 2020. do uvođenja naknade za "Beočistu".

Pojedinci, takozvana fizička lica takođe su poskupljenjem, u oktobru prošle godine, odnosno unapred, "namirili" razdvajanje nadležnosti. Iako se zvanično za građane cena nije promenila podelom na usluge "Čistoće" i privatnog partnera, to je samo privid. Podsetimo, usluga za komunalni otpad oktobra prošle godine uvećana je za 0,96 dinara po kvadratu. Tako je umesto dotadašnjih 5,64 dinara po kvadratnom metru, nova cena iznosila 6,60 dinara. Međutim, u junu ove godine "Čistoća" je donela novi cenovnik po kojem se čini da je čak pojeftinila, jer sada njene usluge staju 5,61 dinar po kvadratu stana. Ipak, razlika do 6,60 dinara, odnosno 0,99 dinara po kvadratnom metru, ide za usluge "Beočiste energije".

Inače, važeći cenovnik za komunalne usluge sugrađani mogu da pronađu na sajtovima JKP "Gradska čistoća" i JKP "Infostan tehnologije".

OSIGURALI SE OD NEPLATIŠA

PRAVNIM licima račune za smeće uglavnom direktno ispostavlja "Gradska čistoća". Zbog toga ih je iznenadio račun "Infostana" sa jednom jedinom stavkom - odnošenje komunalnog otpada. Izgleda da je "Beočista energija" na ovaj način želela da osigura naplatu budući da "Infostan" neplatiše redovno opominje pred utuženje.

- Počev od avgusta 2021. godine u skladu sa Odlukom o upravljanju komunalnim, inertnm i neopasnim otpadom, usluga "iznošenje smeća" razdvojena je na dve stavke: "sakupljanje i transport komunalnog otpada" i "odlaganje komunalnog otpada". "Infostan" je u obavezi da u zakonskim rokovima pokrene postupak prinudne naplate za dospele a neizmirene obaveze svih korisnika u sistemu objedinjene naplate - navode u JKP "Infostan tehnologije".

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili