NIJE JASNO KO IMA PREDNOST: Raskrsnica Crnotravske sa Bahtijara Vagabzadea zbunjuje, vozači ne znaju koji saobraćajni znak da poštuju

S. B. Milošević

27. 09. 2021. u 08:51

OTKAD je završeno proširenje Crnotravske, a ova ulica puštena u saobraćaj, vozači koji prolaze ovim delom prestonice neretko pokušavaju da izbegnu sudare. Problem je na raskrsnici ove ulice sa ulicom Bahtijara Vagabzadea. Vozači ne znaju na semaforizovanoj raskrsnici da li da poštuju semafore ili saobraćajne znake.

НИЈЕ ЈАСНО КО ИМА ПРЕДНОСТ: Раскрсница Црнотравске са Бахтијара Вагабзадеа збуњује, возачи не знају који саобраћајни знак да поштују

"Sporna" raskrsnica na kojoj vozači oklevaju / Foto D. Milovanović

Pre obnove, vozači koji dolaze iz pravca VMA imali su prednost, dok su oni koji dolaze iz Bulevara oslobođenja ili Save Maškovića pa idu Crnotravskom i žele da skrenu levo u Bahtijara Vagabzadea, čekali. Sada, saobraćajnim znakom dato je prvenstvo prolaza onima koji idu Crnotravskom i žele u Bahtijara Vagabzadea. Iz pravca VMA, na raskrsnici pored semafora postavljeni su znaci za ustupanje prvenstva prolaza.

- I jednima i drugima pali se zeleno svetlo i niko ne zna kako da se ponaša. Prošle nedelje umalo se tri puta nisam sudario. Baš je nezgodna situacija i svi vozači treba da budu izuzetno oprezni kada prolaze ovuda - navodi naš čitalac Gavro Gojanović.

Novu situaciju na ovoj raskrsnici doc. dr Nikola Čelar sa Saobraćajnog fakulteta karakteriše kao "prilično neuobičajeno rešenje", koje je veoma zbunjujuće za vozače.

- Raskrsnice sa semaforima na kojima se daju prioriteti su zaista neuobičajena rešenja, jer vozači ne znaju da li da prate svetlosni ili saobraćajni znak. Prema članu 47 Zakona o bezbednosti saobraćaja, na raskrsnici na kojoj je saobraćaj regulisan svetlosnim saobraćajnim znakovima, prvenstvo prolaza učesnika u saobraćaju koji istovremeno dobijaju zeleno svetlo, reguliše se pravilom "desne strane" ili "levog skretanja". Pošto se zeleno upali istovremeno, oni od VMA ka kružnom toku trebalo bi da imaju prioritet, a oni koji skreću levo u Bahtijara Vagabzadea da ih propuste - navodi Čelar.

"Sporna" raskrsnica na kojoj vozači oklevaju / Foto D. Milovanović

Usmereni prioritet na raskrsnici buni vozače, tvrdi naš sagovornik. Ovde je bilo bolje, kaže, da je ostalo ranije rešenje, a da se svetlosnom signalizacijom isforsira prioritet Crnotravska - Bahtijara Vagabzadea, ako su nadležni tako hteli.

- Prioritet ovde sada ne odgovara pravcu pružanja trase puta. Vozači nisu dovoljno edukovani, i vi i ako pratite znak ako hoćete levo da skrenete u Bahtijara Vagabzadea, ne znate kako će drugi vozač da odreaguje - govori Čelar.

VEZA BORSKA - PETLJA LASTA

ZAŠTO je prioritet na ovoj prometnoj raskrsnici promenjen, mnogima nije jasno. Ipak, pretpostavka je da je to urađeno u skladu sa budućim projektom proširenja Borske i Pere Velimirovića i spajanjem tako Crnotravske sa Bulevarom patrijarha Pavla s jedne strane, i sa proširenjem Kružnog puta i Braće Jerković naselja sa auto-putem s druge strane. Tada će davanje prioriteta pravcu kojim se pruža Spoljna magistralna tangenta biti razumljiv, ali do tada postojeće rešenje vozačima pravi problem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

SKUPLJI MATERIJAL NE PREKIDA GRADNJU: Sanacije škola i vrtića nastavljaju se uprkos čestim poskupljenjima