VRAČARCIMA DRAGOCENA STARA ZDANJA: Ispred Topolske 19 skup zainteresovanih za ambijentalne celine

Š. Marović

25. 09. 2021. u 22:35

STANOVNICI Vračara okupili su se danas u 14 sati ispred predratne vile u Topolskoj ulici 19, kako bi izrazili revolt zbog nadogradnje ovog vrednog zdanja.

ВРАЧАРЦИМА ДРАГОЦЕНА СТАРА ЗДАЊА: Испред Тополске 19 скуп заинтересованих за амбијенталне целине

Građani Vračara ne žele promene

Kako je poručeno, neće se odstupiti od toga da svaki deo koji je pod zaštitom Zavoda bude sačuvan, a da se od nadležnih službi očekuje da postupaju po zakonu. Na protestnom skupu okupilo se oko stotinak građana Topolske i susednih ulica, kao i predstavnici tri vračarska društva za zaštitu ambijentalnih celina. Kako je podsetio Marko Naumović iz Udruženja "Topolska", inspekcija je pre dva dana zatvorila gradilište i od tada radnika nije bilo.

- Inspekcija će podneti krivičnu prijavu protiv investitora, iako je njihova reakcija zakasnila - kaže Naumović. Skup je protekao mirno, nije bilo incidenata, a sve je trajalo oko sat vremena. Takođe, organi reda u civilu bili su prisutni.

- Dobili smo čvrsto obećanje od gradskih vlasti da će, ukoliko do ponedeljka investitor to ne uradi, Grad srušiti nelegalne kvadrate - ističe predsednik društva za ulepšavanje Vračara Aleksandar Arsenijević. - Nadamo se da će ostati dosledni do kraja, to očekujemo. Mi ćemo nastaviti da pratimo situaciju, a na svako eventualno odstupanje odmah ćemo adekvatno reagovati. Vlasnik objekta u Topolskoj 19 prve radove na adaptaciji prostora započeo je u aprilu ove godine, ali su brzo obustavljeni pošto se obrušio deo ograde. Kako je tada rečeno, investitor nije obavestio Zavod o početku radova, pa tako nije ni postojao stalan nadzor. Uređenje je tada obustavljeno, da bi bilo nastavljeno uz strogu kontrolu nadležnih u Zavodu.

SARADNjA SA GRADOM

KAO udruženja uspeli smo da pokrenemo sa Gradom i Zavodom akcije kako bi se sačuvale značajne kulturno-istorijske celine na Vračaru, a želimo da takva saradnja potraje i u narednom periodu - rekao je Marko Naumović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna