"KOSMAJSKI KAZAN" U PRUŽATOVCU: Manifestacija okupila veliki broj gostiju i izlagača

Novosti online

20. 09. 2021. u 13:36

DRUGA po redu manifestacija "Kosmajski kazan" okupila je ovog vikenda veliki broj posetilaca u Pružatovcu, kod Mladenovca, koji su imali priliku da uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu i degustiraju najukusniju hranu i piće pripremljene po tradicionalnoj recepturi izlagača iz ovog kraja.

КОСМАЈСКИ КАЗАН У ПРУЖАТОВЦУ: Манифестација окупила велики број гостију и излагача

Foto: Fejsbuk

- Ponosni smo i srećni što je manifestacija "Kosmajski kazan" postala simbol Pružatovca, tradicionalna manifestacija i nezaobilazni deo kulturno-umetničkog programa opštine Mladenovac - izjavio je Gregor Guberinić, predsednik organizacionog odbora manifestacije "Kosmajski kazan" i vlasnik kompanije "Bibli", koja je organizator ove manifestacije. U ime svih zaposlenih u kompaniji i u svoje lično ime poželeo je dobrodošlicu gostima.

Foto: Fejsbuk

- Živimo u izuzetno izazovnim vremenima, ali sam siguran da će pesma i igra i ovog puta pobediti - a da smo na tom putu pokazuje i ova manifestacija, čiji je glavni motiv upravo pesma i igra, uz promociju hrane i pića pripremljenih po tradicionalnoj recepturi. Mi u kompaniji „Bibli“ smo organizovali ovu manifestaciju sa ciljem da dodatno oživimo selo i život naših sugrađana u Pružatovcu. „Bibli“ je retko privatno preduzeće koje je već godinama siguran partner nevladinim organizacijam i opštini Mladenovac, a drugi put organizator i domaćin manifestacije „Kosmajski kazan“. Danas, ovde, u dvorištu naše kompanije, možete probati tradicionalnu hranu i tradicionalna pića našeg kraja. Pravićemo specijalitete u kazanima kao što su pasulj, gulaš, riblja čorba. Predstavićemo tradicionalne srpske proizvode lokalnih proizvođača kao što su kozji sir, med, pekmez, a moći ćete da uživate i u domaćim čvarcima, koji su postali prepoznatljivi u celoj Srbiji. Kada sam se odlučio na proizvodnju čvaraka želeo sam da nastavim tradiciju naših predaka u pripremi ovog srpskog specijaliteta i da je prenesemo našoj deci i unucima. Isto tako želim i da manifestacija „Kosmajski kazan“ postane deo tradicije na kojoj danas uživamo mi, a sutra će uživati naša deca i unuci.

Zato vam se svima zahvaljujem što ste svojim prisustvom doprineli da „Kosmajski kazan“ postane simbol Pružatovca, Mladenovca, a što da ne i cele Šumadije i naše Srbije - rekao je Guberinić.

Foto: Fejsbuk

Obraćajući se prisutnima, predsednik Gradske opštine Mladenovac Vladan Glišić zahvalio se organizatorima na lepom dočeku i trudu koji su uložili u organizaciju ovog događaja.

- Cilj manifestacije "Kosmajski kazan" je da promoviše tradicionalno pripremanje hrane u kazanima kao deo kulinarskog nasleđa našeg naroda, kao i da još više ojača kulturnu i turističku ponudu našeg kraja. Isto tako treba da predstavi i afirmiše Pružatovac kao selo sa svim njegovim mogućnostima i potencijalima. Opština Mladenovac podjednako vodi računa da se u svim našim selima, pored ulaganja u komunalnu i putnu infrastrukturu, razvijaju kulturni i turistički potencijali. Želimo da motivišemo meštane sela da se još više uključe u organizaciju ovakvih događaja. Želim posebno da se zahvalim kompaniji "Bibli" i gospodinu Gregoru Guberiniću koji su prepoznali potrebu lokalnog stanovništva da se i u Pružatovcu organizuje jedna ovakva manifestacija i koji su pomogli u njenoj realizaciji. Još jednom čestitam organizatorima na originalnoj ideji i želji da se sačuva ovaj deo srpske tradicije. Sa željom da se na "Kosmajskom kazanu" vidimo i sledeće, a i narednih godina u još većem broju - rekao je Glišić.

Foto: Fejsbuk

Pored velikog broja izlagača tradicionalne hrane i pića koji su prikazali svoje proizvode na petnaest različitih štandova, na manifestaciji su učestvovali i poznata violinistkinja Jelena Urošević i kulturno umetnička društva "Šumadija" iz Vlaške, "Vojvoda Janko Katić" iz Mladenovca i "Prelo" iz Rabrovca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)