OBRENOVČANIMA SKUPLJE GREJANJE: Opštini predloženo povećanje cene isporuke toplotne energije za 7,9 odsto

S. V.

04. 09. 2021. u 13:43

OBRENOVČANI će u narednom periodu plaćati račune za grejanje uvećane 7,9 odsto.

ОБРЕНОВЧАНИМА СКУПЉЕ ГРЕЈАЊЕ: Општини предложено повећање цене испоруке топлотне енергије за 7,9 одсто

Foto Tanjug

Ukoliko odbornici Skupštine Obrenovac na narednoj sednici usvoje Odluku o izmeni i dopuni cenovnika osnovnih i ostalih komunalnih usluga, koje je dostavilo JKP "Toplovod Obrenovac", mesečni računi će u proseku biti uvećani između 200 i 300 dinara.

Domaćinstva će, umesto dosadašnjih 55,41 dinar sa PDV, plaćati 59,78 dinara sa PDV po kvadratu, dok će vlasnici poslovnih prostora, umesto prvobitnih 83,11 dinara sa PDV, plaćati 89,67 dinara sa PDV. Kako navode u obrazloženju, predložena cena je dobijena na osnovu opravdanih, stvarnih troškova tokom 2020. godine.

- Naše preduzeće je u obavezi da odredi iznos daljinskog grejanja u skladu sa Uredbom o utvrđivanju metodologije za određivanje cene snabdevanja krajnjeg kupca - objašnjava, za naš list, direktor JKP "Toplovod Obrenovac" Boris Ivković.

- Zakon o energetici i dalje toleriše to što su nam kuće i objekti u nezavidnom energetskom stanju, veoma loše izolovani, a obračun po utrošku nije nikakva ušteda kao što građani misle. Jedna kuća koja sada mesečno plaća 5.000 za grejanje imala bi račun od 15.000 mesečno u toku grejne sezone. Zato Zakon omogućava lokalnim samoupravama da ne primenjuju tu metodologiju.

Prema njegovim rečima, više od 80 odsto kuća u Obrenovcu je loše izolovano.

Na poskupljenje grejanja uticao je i skok cena materijala na tržištu kao i veće investiranje u razvoj uslova za priključenje budućih novoizgrađenih objekata.

KROV NAJVEĆI POTROŠAČ

IVKOVIĆ kaže da je krov najveći potrošač kućne toplotne energije, te da su ljudi u zabludi kada misle da će postavljanje fasade rešiti problem izolacije.

- Kada krov nije izolovan, to je veoma loše. Nema smisla staviti fasadu, pa tek onda krov. Prvo krov, pa fasada i tek onda prozori i vrata. Mada, svi smo svesni koliki je to trošak za jedno domaćinstvo - kaže Ivković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)