ARHEOLOZI KOPAJU KAD SKLONE TROLE: Potraga stručnjaka za ostacima drevnog Singidunuma na lokaciji Studentski trg odlaže se već nekoliko puta

S. Vidačković

18. 08. 2021. u 09:27

ARHEOLOŠKA istraživanja na Studentskom trgu, prvo najavljena za proleće, pa odložena za leto - još uvek nisu počela.

АРХЕОЛОЗИ КОПАЈУ  КАД СКЛОНЕ ТРОЛЕ: Потрага стручњака за остацима древног Сингидунума на локацији Студентски трг одлаже се већ неколико пута

Foto M. Anđela

Da bi stručnjaci Arheološkog instituta, koji je izabran na tenderu za obavljanje ovog zahtevnog posla, krenuli sa radom, potrebno je izmestiti saobraćaj iz ovog dela gradskog jezgra, što se još nije dogodilo.

Projektom je predviđeno da arheolozi rade na Studentskom trgu ispred zgrada od broja 1 do 13 i na okretnici trolejbusa, na prostoru od oko 200 kvadrata.

Dok budu trajali radovi, mreža trolejbusa biće pomerena ka Vasinoj ulici, a nadležni su najavili da neće biti većih izmena saobraćaja i da je vrednost radova 41,5 miliona dinara.

Upravo od arheoloških iskopina zavisi da li će na tom mestu biti muzej ili podzemna garaža.

Stefan Pop Lazić, Foto T. Ćirić

Arheolozi veruju da će na ovom prostoru pronaći vredne ostatke drevnog Singidunuma iz trećeg ili četvrtog veka.

- Nezavisno od toga šta je u planu da se gradi, potrebno je u centralnim delovima užeg gradskog jezgra raditi arheološka iskopavanja na svim lokalitetima - objašnjava Stefan Pop Lazić, naučni saradnik Arheološkog instituta.

- Singidunum je očuvan ispod centralnog dela Beograda i to je ono što se pouzdano zna. Tako je i na Studentskom trgu.

On veruje da će njegove kolege ovde pronaći ostatke rimskog Singidunuma i prezentovati ih kada utvrde tačne pozicije zidova, ulica i ostataka arhitekture.

Prema njegovim rečima, gradske vlasti će konsultovati arheologe kao i Gradski i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture. Planirano je da radovi traju šest meseci i biće samo na prostoru kolovoza, kako bi se utvrdilo da li je tu moguće izgraditi podzemnu garažu.

- Mi ne osporavamo gradnju garaže. Nama je jedino važno da ne budu ugroženi ostaci, odnosno da budu prezentovani. Ne ulazimo u to da li postoji neko građevinsko rešenje da se izgradi garaža, ali da na svom mestu ostane zaostavština rimske arhitekture - kaže Pop Lazić.

Kada arheolozi završe svoj posao, od nađenih artefakata trebalo bi da se napravi muzej na otvorenom. Prostor bi bio ograđen i prilagođen posetiocima. Planirano je da se postavi rampa kako bi ljudi silazili na taj nivo od dva ili tri metra u zemlju, da prošetaju i vide sve ono što je nekad bilo u prestonici.

GARAŽA

AKO ispod Studentskog trga ne bude bilo nikakvih drevnih ostataka iz rimskog Singidunuma, na ovom prostoru počeće gradnja podzemne garaže. Planirano je da na tri podzemna nivoa bude mesta za oko 700 automobila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!