SANACIJA VINČANSKE DEPONIJE ŠTO PRE: Veliki požar i zagađenje vazduha ukazali na važnost rešenja problema sa odlaganjem otpada u prestonici

M. STANOJKOVIĆ

11. 08. 2021. u 06:47

ZATVARANjE stare, neuslovne deponije Vinča na kojoj tinja požar nekoliko dana trebalo bi uskoro da počne.

САНАЦИЈА  ВИНЧАНСКЕ  ДЕПОНИЈЕ ШТО ПРЕ: Велики пожар и загађење ваздуха указали на важност решења проблема са одлагањем отпада у престоници

Foto Z. Jovanović

Za ulazak u ovaj posao privatni partner "Beočista energija" tvrdi da čeka dozvolu Ministarstva za zaštitu životne sredine koja, kako kažu, stiže do kraja nedelje, dok nadležni u Ministarstvu odbacuju ove tvrdnje navodeći da oni nemaju takve nadležnosti.

Privatni partner Grada od 2. avgusta je preuzeo deo ugovorenih poslova, pa je od tog datuma otpad iz prestoničkih domaćinstava odlaže na novoj sanitarnoj deponiji, dok postojeća čeka sanaciju. Da li će novonastala situacija dodatno prolognirati zatvaranje starog smetlišta uz Dunav biće poznato u narednim danima.

- Naša firma upravlja novom sanitarnom deponijom na koju se odlaže komunalni otpad, dok je JKP "Gradska čistoća" i dalje odgovorna za odlaganje na postojećoj deponiji - rekao je direktor "Beočiste energije" Vladimir Milovanović. - Sanacijom i zatvaranjem stare deponije sprečiće se dalje zagađenje životne sredine i opasnosti po zdravlje ljudi, izbijanje požara na deponiji i emisija neprijatnih mirisa koji nastaju kao proizvod dubinskih požara. Nakon što dobijemo dozvolu Ministarstva, krenuće realizacija projekata saniranja i zatvaranja stare deponije.

S druge strane, u nadležnom ministarstvu ističu da izdavanje dozvola o preuzimanju nesanitarne deponije predmet Zakona o upravljanju otpadom. Dodaju da stara deponija nije radila na osnovu bilo kakve izdate dozvole, pa sami republički inspektori zaštite životne sredine nemaju nadležnosti u pogledu kontrole i nadzora:

- Na osnovu zahteva preduzeća, a u vezi sa novom deponijom, Ministarstvo je dosada izdalo, dozvolu za odlaganje komunalnog otpada koji nastaje na teritoriji Grada Beograda. U toku je izdavanje dozvole za tretman građevinskog i inertnog otpada, jer se čekalo da preduzeće dopuni dokumentaciju.

Kada je reč o staroj deponiji, ističu da je Ministarstvo dalo već saglasnost na projekat sanacije i rekultivacije.

- Sa druge strane, dozvole koje je direktor preduzeća "Beočista energija" očigledno pomešao i dao pogrešnu informaciju, odnose se na drugu parcelu u Vinči na kojoj nije izbio požar, a na kojoj se nalazi nova sanitarna deponija - navodi Ministarstvo.

DEŽURSTVO Vatrogasne ekipe kontrolišu situaciju, Foto Beoinfo

U skladu sa javno-privatnim partnerstvom Grada Veograda i "Beočiste energije" najpre, je od početka godine trebalo da bude otvorena nova i time bude zaokružen proces - četiri decenije odlaganja smeća na neuslovnoj lokaciji. Ipak, zbog kašnjenja u radovima angažovanih firmi, taj proces je odlagan u dva navrata da bi tek odnedavno stekli uslovi da se nova lokacija osposobi za rad.

Kada je reč o sanaciji postojeće deponije, najpre ide postupak izvlačenja metana i ocednih voda, zatim sanacija klizišta, zatrpavanje zemljom, a potom da se potpuno prekrije zelenom površinom i stavi tačka na nju.

Firme koji su osnivači "Beočista energije" su s Gradom Beogradom sklopile 2017. godine ugovor o javno-privatnom partnerstvu na 25 godina. Prenos poslova "Čistoće" na privatnog partnera u početnoj fazi na građane i njihove račune neće uticati. Beograđani će zasad dobijati iste račune za sakupljanje, odvoženje i odlaganje otpada, s tim što će deo sredstava koji je do sada ubirala "Čistoća" ići na račun "Beočiste energije". Ipak, naknada koju trenutno plaćaju s vremenom će se povećati. Nove stavke na uplatnicama za obradu otpada, građane očekuju tek krajem sledeće godine kada proradi postrojenje za ovu vrstu posla.

Kako su ranije rekli u "Beočistoj", nova deponija je spremna da prihvati odlaganje komunalnog otpada, postrojenje za inertni otpad je spremno, kao i za preradu građevinskog otpada. Urađena je nova ulazna zgrada, kao i sva prateća infrastruktura.

SAKUPLjAČI SEKUNDARNIH SIROVINA

SA promenom uslova rada deponije u Vinči zabranjuje se i pristup sakupljačima sekundarnih sirovina kojima je ova lokacija bila dugogodišnje radno mesto. Oko 17 porodica koje su stanovale u neformalnom naselju na deponiji Vinča, gde su i zarađivale hleb, raseljene su akcionim planom 2018. godine u socijalne stanove

Kako su ranije istakli u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu, Grad će im pomoći da nastave da zarađuju.

- Ponudićemo im sezonske poslove, posao u gradskim komunalnim preduzećima, kao i kroz poslove kroz programe javnih radova - rekli su u Sekretarijatu.

- Osim toga, plan je da im se daju i neki poslovi tokom faze izgradnje deponije, ali i kasnije tokom faze operativnosti nove deponije. Takođe, biće im ponuđeno sakupljanje i sortiranje na drugim lokacijama, kao što su reciklažni centri.

Hemikalije i boce od lakova

S OBZIROM na to da sav mešoviti otpad neće moći da završava na deponiji u Vinči, kao u prethodne četiri decenije, "Gradska čistoća" bi uskoro trebalo da dobije dozvolu da kabasti i drugi otpad, koji ne bi smeo da se nađe sa komunalnim, poput boca od lakova i hemikalija, izdvaja i tretira na drugoj lokaciji. Najverovatnije negde na novobeogradskoj strani. Tada će građani, a najverovatnije od ove jeseni, na računima "Infostana" imati i taksu za odlaganje kabastog otpada.

PROBLEM  Ulaz u gradsko smetlište, Foto Z. Jovanović

* * * * * * * *

PREDSEDNIK SRBIJE ALEKSANDAR VUČIĆ SINOĆ O DEPONIJI U VINČI

POŽAR ĆE BITI POTPUNO UGAŠEN U NAREDNA DVA DANA

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić istakao je da situacija na deponiji Vinča nije alarmantna i da će požar u naredna dva dana biti potpuno ugašen.

- Ovo su ostaci i tragovi velikog požara - rekao je Vučić. - Stara deponija u Vinči biti potpuno sanirana do nove godine. Deponiju u Vinči su preuzeli Francuzi i Japanci i rade po ugovoru. Nismo rešili pitanje te deponije u prethodnih 70 godina.

Vučić je dodao da bi sada svi da ubrzaju rešavanje Vinče, ali da će biti odlično ako Francuzi i Japanci to urade do nove godine, kako i predviđa ugovor:

- Ta tema po pitanju deponije u Vinči će se do nove godine završiti, do tada će stara deponija biti potpuno sanirana i uređena i neće biti te vrste problema. Pitao bih samo nekog zašto vatrogascima nije bilo javljeno u 18.24, a ne u 20.00 sati i zašto smo izgubili tu sat i po. To je, ipak, jedini propust i da ne može da se spreče uvek požari, kao i da se dešavaju u celoj Evropi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RODITELJI OSMAKA IZ ŽELEZNIKA U ŠOKU: Saznali pred put da im deca idu na ekskurziju - destinacija Tara