MAŠINE NAPUŠTAJU BLOK 37: Na pragu konačan dogovor između investitora i građana u novobeogradskom bulevaru Milutina Milankovića 162

Š. Marović

29. 07. 2021. u 07:52

PRVE dve mašine juče ujutru konačno su posle više od mesec dana protesta građana napustile gradilište u Bloku 37 na Novom Beogradu.

МАШИНЕ НАПУШТАЈУ БЛОК 37: На прагу коначан договор између инвеститора и грађана у новобеоградском булевару Милутина Миланковића 162

Foto Arhiva

Kako je za naš list istakao glavni gradski urbanista Marko Stojčić, danas u 10.00 zakazan je sastanak u Skupštini grada, kada bi trebalo da se postigne dogovor.

Reporteri "Novosti" uverili su se juče da je deo građevinskih mašina napustio parcelu u Bulevaru Milutina Milankovića 162, što su žitelji ovog dela prestonice gromoglasno pozdravili.

- Borba svih nas da se ne dozvoli gradnja osmospratnog poslovnog objekta urodila je plodom, a nadamo se da će na današnjem sastanku sve biti obelodanjeno - ističe za "Novosti" stanarka Bloka 37 Slađana Radak.

- Odvezli su se juče gusenična dizalica i bager. Za ostatak mašina predati su zahtevi za uklanjanje, a treba sačekati tri dana da se dobije dozvola. Pošto ide vikend, očekuje se da to bude početkom sledeće nedelje. Od poslednjeg incidenta i započinjanja ponovnih radova više se tako nešto nije desilo, a građani su dežurali 24 sata.

Kako su "Novosti" izveštavale, više od mesec dana traje borba stanara protiv izgradnje osmospratnice koja će zakloniti deo zgrada iza nje, ali i ugroziti već preopterećen Blok 37. Situacija je dodatno kulminirala kada je investitor postavio privatno obezbeđenje, koje je stražarilo na ulazu u gradilište.

- Pozvao sam lično građane da dođu danas u 10.00 časova u Skupštinu grada, kako bi zajedno sa investitorom konačno rešili ozbiljan problem - kaže za naš list gradski urbanista Marko Stojčić.

- Grad se sve vreme trudio da vodi pravedne pregovore kojima bi obe strane bile zadovoljne. Apsolutno verujem da će dogovor biti postignut. Posle truda koji smo uložili u ove pregovore, konačno će sve biti rešeno.

Protesti i svakodnevna dežuranja počeli su još početkom juna, čim su prve mašine ušle na gradilište. Stanari su od investitora zahtevali da se umesto osam grade četiri sprata ili da se gradnja što pre obustavi. On na to nije pristao, već je pokušavao da nastavi gradnju. Prvih nekoliko sastanaka u Skupštini grada nije urodilo plodom, a svi se nadaju da će današnji biti i poslednji.

NOVA PARCELA I NOVAC

ONO što je ranije Grad ponudio investitoru jeste da ga obešteti za novac koji je uložio u lokacijuu Bulevaru Milutina Milankovića 162. Takođe, ponuđen je isti broj kvadrata na nekoj drugoj lokaciji. Kako su iz firme "Durst" pre desetak dana rekli za naš list, spremni su da nastave pregovore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna