PRAVE GALERIJU, ČUVAJU AMBIJENT: Više puta odlagana, konačno održana sednica o planu za Kosančićev venac

M. STANOJKOVIĆ

28. 07. 2021. u 06:47

UZ burna izlaganja građana, predstavnika pojedinih političkih stranaka i komisije za planove, juče je napokon održana nekoliko puta odlagana javna sednica u vezi sa Nacrtom izmena i dopuna plana detaljne regulacije prostorne celine Kosančićev venac.

ПРАВЕ ГАЛЕРИЈУ, ЧУВАЈУ АМБИЈЕНТ: Више пута одлагана, коначно одржана седница о плану за Косанчићев венац

Foto P. Mitić

U narednom periodu biće razmotrene primedbe koje su iznete, a plan bi na usvajanje pred odbornicima Skupštine grada mogao da bude već na sledećoj sednici 26. avgusta.

Ovim planskim dokumentom predviđeno je rušenje objekata za koje je procenjeno da su "bez vrednosti sa stanovišta službe zaštite". Među njima je zgrada Zavoda za komunalne delatnosti "Sigmaprojekt", građevine sa neparne strane Kosančićevog venca i objekti između Velikih i Malih stepenica. Izmena plana podrazumeva i povezivanje Karađorđeve i ulice Kosančićev venac, gradnju Gradske galerije i Memorijalnog centra Narodne biblioteke.

Glavne zamerke pre održavanja javne sednice bile su da će čuveni pejzaž srca Beograda biti trajno uništen gradnjom hotelske zgrade i stambene zgrade, kao i da se zbog fokusa na savremenu arhitekturu, istorijsko jezgro biti u neskladu. Takođe, prisutni su zamerili su gradnju zgrade za Ansambl "Kolo", jer kako tvrde, oni više nisu ustanova kulture. S druge strane, kako objašnjava gradski urbanista Marko Stojčić, okosnica ovog plana su četiri javne investicije.

- To su pre svega, Narodna biblioteka, Đumrukana, proširenje Fakulteta primenjenih umetnosti, proširenje zone uz Velike stepenice i Gradske galerije - kaže Stojčić.

- Uglavnom je sednica bila politički obojena, a suštinski pravih primedaba građana je bilo nekoliko koje su se ticale njihovih parcela. Ovaj plan je rađen pre svega zbog ovih investicija.

Foto Privatna arhiva

Iako je bilo najavljivano da će biti organizovano još nekoliko javnih sednica kako bi se obezbedilo prisustvo svih zainteresovanih sugrađana, kako navodi Stojčić, ipak ih neće biti:

- Nije bilo tolikog interesovanja, tako da će posle ovog uslediti zatvorena sednica i potom usvajanje.

Analizirano plansko rešenje

KAKO je ranije rečeno u Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove, bilo je neophodno da se još jednom analizira plansko rešenje, kako bi se sagledale sve promene, kao i 3D prikaz u cilju šire vizuelizacije planirane izgradnje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)