TRAVA POKOŠENA, KUPANJE BEZBEDNO: Posetioci se žale na podvodnu vegetaciju Ade, ali razloga za brigu nema

G. N.

27. 07. 2021. u 08:51

IAKO trava u dubinama Savskog jezera pogoduje kvalitetu vode, zbog kojeg se na Adi Ciganliji vijori prestižna "plava zastava", nemali broj kupača strepi kada je ugleda dok pliva.

ТРАВА ПОКОШЕНА,  КУПАЊЕ БЕЗБЕДНО: Посетиоци се жале на подводну вегетацију Аде, али разлога за бригу нема

Foto G. Uzelac

Pojedini zato odlučuju da se ipak ne upuštaju u rashlađivanje ulaskom u jezero. Međutim, iz uprave popularnih beogradskih plaža uveravaju da nema razloga za brigu. Podvodna vegetacija pokošena je u svim delovima predviđenim za kupanje.

Kako kažu iz JP "Ada Ciganlija", za košenje se koristi posebno dizajnirana kosačica podvodnog bilja, jedinstvena na našim prostorima. Imajući u vidu da je jezero nastalo pregrađivanjem rečnog toka, trava je uobičajena pojava u takvim ekosistemima.

- Uzimajući u obzir da je Savsko jezero multifunkcionalnog karaktera, te da se pored sportskih aktivnosti, koristi i za rekreaciju i plivanje, nadležne službe našeg preduzeća svakodnevno od početka aprila do kraja oktobra podovodno kose - kažu iz Ade.

- Upravo je trava osnovni i najbitniji faktor što je voda izuzetno visokog kvaliteta i prozirnosti, jer ona filtrira nečistoće i vodu obogaćuje kiseonikom.

S obzirom na blagodeti po kvalitet vode, košenje se radi selektivno, kako se ne bi narušila simbioza flore i faune u jezeru. Proces se obavlja u skladu sa studijama i istraživanjima renomiranog Vodoprivrednog instituta "Jaroslav Černi".

POŠTOVANjE PRAVILA

IZ uprave "Ade Ciganlije" apeluju na sugrađane i goste prestonice da poštuju pravila ponašanja na kupalištu i da ne izlaze iz delova koji su namenjeni i obeleženi za kupanje. Vodena površina koja je ograđena bovama na celoj teritoriji jezera u potpunosti je pokošena, uveravaju nadležni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni