UGRAĐUJU 40 KIŠOMERA: Grad započeo projekte na suzbijanju i umanjenju rizika od vremenskih nepogoda

G. N.

21. 07. 2021. u 08:51

GRAD Beograd započeo je nekoliko projekata na suzbijanju i umanjenju rizika od vremenskih nepogoda i drugih katastrofa.

УГРАЂУЈУ 40  КИШОМЕРА: Град започео пројекте на сузбијању и умањењу ризика од временских непогода

Foto A. Sahanić

Jedan od njih jeste ugradnja 20 hidroloških stanica, koje će javljati visinu vodostaja i brzinu protoka vode, kao i 40 kišomera (merač kojim se precizno određuje količina padavina po kvadratu). Ovaj posao je u toku, i zahvaljujući tim podacima, koje će obrađivati Republički hidrometeorološki zavod, moći će pravovremeno da se reaguje i da se spasu ljudski životi i materijalni resursi.

- U ovoj pomenutoj prvoj fazi izabrani su slivovi Topčiderske, Baričke, Barajevske reke, Gročica, Dubočajski potok, reka Ralja, Turija i Lukavica - rekao je zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović.

- Imajući u vidu da je Beograd kao lokalna samouprava nadležna za vodotokove drugog reda, kojih ima 192 na teritoriji našeg grada, urađen je projekat "Uspostavljanje sistema za ranu najavu na vodotokovima drugog reda".

On je objasnio da to u praksi znači da je urađen projekat za 65 slivova u prvoj fazi, odnosno za manje rečice i potoke koji u uslovima bez padavina izgledaju bezazleno, ali se nakon pljuskova ili dugotrajnih kiša pretvaraju u bujice i nose sve pred sobom.Takođe, predviđeno je hidrološko i meteorološko osmatranje.

Prema procenama stručnjaka na teritoriji grada Beograd potrebno je osam akumulacionih brana.

DOZVOLE

U TOKU je dobijanje dozvola za izgradnju buduće retenzije brane Resnik - Sikijevac i priprema tendera za izradu projekta za retenziju Barič na Baričkoj reci, najavio je pomoćnik gradonačelnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista