NASTAVLJENI RADOVI U BLOKU 37: Stanare Bulevara Milutina Milankovića iznenadio povratak građevinskih mašina u komšiluk

Š. Marović

21. 06. 2021. u 23:12

AUSTRIJSKA kompanija "Durst" u ponedeljak je oko 5.30 sati iznenada nastavila radove u Bloku 37, iako je prethodno, na nekoliko sastanaka sa čelnicima grada, obećala da će sačekati zajedničko rešenje!

НАСТАВЉЕНИ РАДОВИ У БЛОКУ 37: Станаре Булевара Милутина Миланковића изненадио повратак грађевинских машина у комшилук

Novobeograđani organizovali i protestnu šetnju / Foto M. Anđela

Ova vest je izazvala veliko nezadovoljstvo među stanarima ovog dela Novog Beograda, koji su jutra dežurali ispred ograđenog gradilišta, a nekoliko stotina njih večeras je bilo u protestnoj šetnji, kako bi poručili investitoru, ali i nadležnima da neće odustati od zahteva.

Gradnja poslovne zgrade obustavljena je pre dve nedelje posle svakodnevnih protesta žitelja ovog dela grada zbog veličine zgrade, ali mašine nisu sklonjene. Povodom iznenadnog nastavka radova u ponedeljak se oglasio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji je lično vodio pregovore sa austrijskom kompanijom.

- Žao mi je što je investitor pokrenuo radove - rekao je Vesić. - Osećam se poraženo. Verovao sam da će prihvatiti neke od predloga koje sam im dao, kada su se na moju molbu privremeno povukli, posle više sastanaka. Verujem da je kompromis u interesu kompanije "Durst", Grada Beograda i građana moguć. Moje mišljenje je da zgradi ovakve spratnosti i takvog gabarita nije mesto na placu na kome se gradi. Da je to normalno ne bi Grad promenio 2016. godine urbanistički plan i smanjio spratnost za tu lokaciju. Nažalost, investitor ima, koristeći plan iz 2009. godine, sve dozvole da gradi.

Reporteri "Novosti" zatekli su u ponedeljak u toku dana tridesetak građana u Bulevaru Milutina Milankovića 162 koji su fizički zatvorili glavni ulaz na gradilište, a kako ističu, stražariće 24 sata dnevno. Mnogo masovniji protest održan je uveče.

- Nećemo dati da investitor zida uz naše domove, ostaćemo ovde dok se potpuno ne povuče - ističe stanarka Slađana Radak. - Čim smo čuli mašine, odmah smo blokirali ulaz kamionima. To je projekat koji je od dve etaže narastao na osam, došli smo do ogromne zgrade tamo gde joj nije mesto.

Kamion sa šipovima stajao je tokom celog dana na Bulevaru Milutina Milankovića, pošto mu je bio zabranjen ulaz na gradilište. Oko Bloka 37 sve vreme je kružila policija, a bili su prisutni i inspektori u civilu. Ogorčeni građani najavili su okupljanja svakog dana od 19 sati uveče, u nadi da će se doći do prihvatljivog rešenja.

SASTANAK SVE TRI STRANE U UTORAK

KAKO smo saznali od učesnika protesta, predstavnici grada, stanara Bloka 37 i investitora održaće u utorak u 11 časova sastanak u Skupštini grada. Tu bi trebalo da se postigne dogovor o daljim koracima, ali i pronađe razumno rešenje koje bi zadovoljilo sve tri strane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna